Prosvjed protiv nekompetentnog ministra Filipovića pod sloganom: „Naša budućnost ispred profita”

Prosvjed protiv nekompetentnog ministra Filipovića pod sloganom: „Naša budućnost ispred profita”

Nekoliko predstavnika inicijative Extinction Rebellion (XR) prosvjedovalo je u petak ispred Hrvatskog sabora tražeći da Sabor ne potvrdi Davora Filipovića za novog ministra gospodarstava i održivog razvoja jer smatraju da nije kompetentan za bavljenje klimatskom krizom, donosi N1.

„Želimo ukazati na klimatsku krizu i u tom kontekstu zahtijevamo da se za ministra u resoru zaštite okoliša postavi osoba koja je kompetentna i ima viziju održive budućnosti Hrvatske”, rekla je predstavnica inicijative Sara Matić.

Sumnjamo da je predloženi ministar sposoban za takvu funkciju i da je Vlada kompetentna baviti se pitanjima klimatske krize, dodala je Matić.

U inicijativi XR, koja je uoči potvrđivanja novog ministra pred Saborom razapela transparent „Naša budućnost ispred profita”, smatraju da Vlada nema nikakve ambicije ostvariti hitnu tranziciju prema obnovljivim izvorima energije već je vođena isključivo željom za profitom. „Ne očekujemo puno više od novog ministra jer je on iz iste struke i vođen privatizacijom i profitom”, kazala je Matić.

Sabor bi Filipovića kao i druga dva nova člana Vlade, Anju Šimpragu i Marina Piletića, trebao potvrditi u podne.

Foto: Hina