Prosvjedi u muslimanskom Dagestanu: Putin ima velikih problemima s mobilizacijom

Prosvjedi u muslimanskom Dagestanu: Putin ima velikih problemima s mobilizacijom

Prosvjednici u ruskoj regiji Dagestan sukobili su se s policijom u posljednjim prosvjedima koji su izbili protiv nove “djelomične mobilizacije” u Moskvi, piše BBC.

OVD-Info, neovisni ruski promatrač ljudskih prava, rekao je da je više od 100 ljudi uhićeno tijekom prosvjeda u glavnom gradu regije Mahačkale. Skupina je dodala kako je zabrinuta zbog izvješća o “vrlo oštrim pritvaranjima” koja se događaju u pokrajini.

Dagestan je većinski muslimanska regija Rusije koja je nekoć bila poznata po intenzivnom nasilju. Deseci videozapisa objavljenih na društvenim mrežama pokazuju kako se prosvjednici sukobljavaju s policijom i drugim sigurnosnim dužnosnicima u Mahačkali, a OVD-Info izvješćuje da su policajci pribjegli korištenju elektrošokera i palica u gomili, javlja Slobodna Dalmacija.

Na drugom mjestu, velika skupina žena suočila se s časnikom koji je čuvao centar za regrutiranje i ljutito osudila rat u Ukrajini, a jedna je rekla časniku da je “Rusija na teritoriju druge zemlje”.

“Zašto nam uzimate djecu?”, vikale su žene. “Tko je napadnut? Rusija je napadnuta? Nisu nam došli. Mi smo napali Ukrajinu. Rusija je napala Ukrajinu! Zaustavite rat!”

OVD-Info je također izvijestio da su mještani u selu Endirey blokirali saveznu autocestu, u pokušaju da zaustave sigurnosne službenike koji su pokušavali provesti regrutiranje u tom području. 

Na snimkama koje je dobila skupina vidi se kako policajci pucaju iz automatskih pušaka u zrak dok pokušavaju razbiti prosvjede, no mještani su nastavili blokirati cestu, piše BBC.

U pokušaju da ublaži izbijanje bijesa, guverner Dagestana Sergej Melikov priznao je u nedjelju da su “napravljene greške” tijekom mobilizacije.

“Već sam o tome govorio, ali ću opet ponoviti: djelomična mobilizacija mora se odvijati strogo prema kriterijima koje je objavio predsjednik”, napisao je Melikov na Telegramu.

Vjeruje se da je regija već isporučila tisuće vojnika za invaziju na Ukrajinu, a nedavna analiza BBC-jeve ruske službe sugerira da je Dagestan pretrpio više žrtava od bilo koje druge ruske pokrajine u sukobu.

Foto: Hina/Ilustracija