Prosvjedi u Sloveniji zbog Janšinih drakonskih mjera: Njegov ministar unutarnjih proslova spominje lijeve fašiste

Prosvjedi u Sloveniji zbog Janšinih drakonskih mjera: Njegov ministar unutarnjih proslova spominje lijeve fašiste

Slovenski premijer Janez Janša reagirao je na prosvjede u Ljubljani rekavši da je vrijeme da pravosuđe prestane tolerirati nasilje.

Premijer Janez Janša reagirao je na nerede u glavnom slovenskom gradu, napisavši na svom Twitter profilu da “ulično nasilje nikada nije dovelo ni do čega dobrog”.

Dodao je kako Vlada Republike Slovenije neće popustiti pred bilo kakvim pritiskom te će inzistirati na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi, javlja N1.

“Vrijeme je da tužiteljstvo i pravosuđe prestanu tolerirati prijetnje i nasilje”, dodao je Janša.

Ranije se oglasio i ministar unutarnujih poslova Aleš Hojs koji je, pak, ovaj prosvjed nazvao “lijevim fašizmom u praksi”.

Kako je saznala televizija N1, u prosvjedu je ozlijeđeno nekoliko policajaca i nekoliko je osoba uhićeno.

Podsjetimo, Slovenija je uvele rigorozne protuepidemijskemjere, a najviše nazadovoljstva je među vozačima koji bez covid potvrde ne mogu natočiti gorivo u svoje vozilo.

Većina distributera, među njima i ljubljanski  “Petrola”, s najvećim brojem crpki i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolio Covid-19, da je cijepljen ili ima negativan test ne stariji od 48 sati.

Kako prenose slovenski mediji, na crpkama je zbog takvog postupka dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, no radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije točno kako je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere, kako bi se osigurali dok restrikcije traju.

Jedini incident povezan s novim pravilima za točenje benzina, prenose Slovenske novice, dogodio se u srijedu ujutro u Brežicama, gdje je vozač, nezadovoljan objašnjenjem da bez Covid-potvrde ne može do goriva iz protesta zaključao vozilo na mjestu gdje je došao i tako blokirao ostale, zbog čega je pozvana policija, a pauk vozilo odvezao.

Vlada je na sam dan primjene novih pravila od obveznog PCT uvjeta izuzela vozače u međunarodnom transportu, pa oni do goriva i dalje mogu točiti bez većih ograničenja, osim što trebaju kod plaćanja u unutrašnjosti benzinskog servisa nositi masku.

Pravilo o obveznom PCT uvjetu, uz rijetke izuzetke, za niz djelatnosti i gospodarskih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donijela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, a ne isključuje da će se uvesti i dodatne restrikcije ako se broj cijepljenih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitaliziranih nastavi rasti dosadašnjim tempom.

Foto: Hina

Facebook Comments