Provokacija iz SDP-a: Žele vratiti trg komunističkom diktatoru Titu

Provokacija iz SDP-a: Žele vratiti trg komunističkom diktatoru Titu

Šefu zagrebačkog SDP-a Viktoru Gotovcu uskoro će biti šest mjeseci otkako je preuzeo vođenje te gradske organizacije. Mnogi su ga upamtili po izjavi da će Zagrebu vratiti Trg maršala Tita. Nedavno je rekao da je svibanj kao mjesec antifašizma vrijeme kad će početi o tome razgovarati s odgovornima u gradskoj upravi, javlja Jutarnji list.

Jeste li u posljednje vrijeme s nekim o tome razgovarali ili nešto konkretno poduzeli?

– Prošli smo tjedan podnijeli zahtjev da se ime Josip Broz Tito, odnosno maršal Tito, uvrsti u fond imena i dodijeli trgu koji se danas zove Trg Republike Hrvatske. Čuli smo gorljive istupe na Trnjanskim kresovima i u Lisinskom, na akademiji povodom pobjede nad fašizmom, Dana Europe i oslobođenja grada Zagreba. Te smo govore razumjeli kao poziv na podnošenje zahtjeva. Uz to, predsjednica skupštinskog Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova bila je sudionica prosvjeda kada se političkom prisilom mijenjao naziv Trga maršala Tita. Uz takvo valoriziranje uloge antifašizma i izjave o tome da Zagreb nikada nije bio pokoren, očekujem da će u kratkom roku preimenovanje biti provedeno, da je puka formalnost.

Što ako gradonačelnik Tomislav Tomašević i najbliži suradnici budu protiv te ideje koju, kako su rekli, ne smatraju prioritetom?

– Dopustite da vam postavim pitanje – mislite li da je u diskursu iskrenosti govora prigodom obilježavanja oslobođenja grada Zagreba zamislivo da netko tko se izričito i jasno zalaže za antifašizam čini drugačije, izbjegava vođu tog pokreta? Meni je to nezamislivo. To bi značilo da zagovaramo ceremonijalni antifašizam, bez antifašističkog sadržaja. Ja ljude iz gradske uprave nipošto ne doživljavam tako.

Kada je realno očekivati da Zagreb dobije Trg maršala Tita?

– Nama u Klubu zastupnika SDP-a to je i važno i realno. Ne radi se o velikom poslu, složenoj javnoj nabavi ili javljanju na EU projekt – politički je jednostavno, nešto je za što smo se zalagali. To ni na koji način neće utjecati na neizvršenje nekog drugog posla koji je pred nama koji je važan za građane.

Može li se po Titu eventualno nazvati neki drugi trg?

– S obzirom na to da se promjena 2017. nasilnički dogodila i da su se svi koji sada u vlasti sudjeluju borili baš protiv toga, ne znam kako bi neki drugi prostor ikome bio prihvatljiv. Nama u SDP-u nikako ne.

Nekima neće biti drago da se ukloni ploča s imenom Republike Hrvatske…

Mi smo u Zagrebu imali Trg Republike. Zašto se to pitanje nije pokrenulo 1990., kad se mijenjalo ime tog trga, jesmo li tad dovodili u pitanje Republiku? Veliki sam patriot, cijenim žrtvu svih koji su doprinijeli izgradnji suvremene Republike Hrvatske, posebno onih koji su dali svoj život, zdravlje ili egzistenciju. Podržat ću uvijek i bezrezervno da taj toponim stavimo na središnji gradski trg. No, naziv Trga maršala Tita promijenjen je političkom ucjenom. Stoga je red da, uvažavajući antifašizam i uzuse demokratske procedure, time definiramo odnos prema povijesnom revizionizmu koji dovodi u zabludu građanke i građane grada i države u vezi s vlastitom poviješću.

Foto: Hina