Prvog čovjeka PPD-a uhvatila carina s ogrlicom vrijednom više od pola milijuna eura

Prvog čovjeka PPD-a uhvatila carina s ogrlicom vrijednom više od pola milijuna eura

PAVLA VUJNOVCA, jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika, uhvatila je carina na zagrebačkom aerodromu 25. lipnja ove godine s neprijavljenom ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom čak 507.436 eura – odnosno 3.812.421,47 kuna – te mu je izrekla prekršajnu kaznu od 50 tisuća kuna.

Vujnovac se sa skupom ogrlicom vraćao iz Züricha, a carinski službenik koji je sastavio prekršajni nalog smatrao je nužnim napisati i ovo: “S okolnostima prekršaja telefonskim putem upoznato je ODO Velika Gorica, državna odvjetnica gđa. Sanja Dlačić Jakovina, te je odlučeno da se protiv putnika pokrene prekršajni postupak, a ne kaznena prijava.”

U prekršajnom nalogu čitamo i da su carinici Vujnovčevu ogrlicu spazili “neposrednim opažanjem/obavljanjem nadzora”, javlja Index.

Carina smatra da Vujnovac nije počinio kazneno djelo jer nije posjedovao nedopuštenu robu

Carinu smo upitali smatra li da je protiv Vujnovca ipak trebao biti pokrenut kazneni postupak zbog, recimo, kaznenih djela utaje poreza ili carine i izbjegavanja carinskog nadzora za koja je zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Evo odgovora: “U konkretnom slučaju se ne radi o kaznenom djelu, nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo. Ovo stoga jer je za kazneno djelo Izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona potrebno, između ostaloga, da se radi o robi koja je predmet zabrana ili ograničenja, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj.

S obzirom na veću vrijednost robe izvršene su konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom, što je redovna praksa u sličnim predmetima, a nakon čega je proveden prekršajni postupak koji je pravomoćno okončan te je izrečena novčana kazna plaćena.

Roba koja je predmet postupanja privremeno je oduzeta radi osiguranja naplate carinskog duga.”

Ipak dodatna provjera

Državno odvjetništvo će, međutim, dodatno provjeriti slučaj. Iz ureda općinske državne odvjetnice u Velikoj Gorici stigle su nam sljedeće rečenice:

“U svezi Vašeg upita od 12. srpnja 2022., a vezano uz izdavanje prekršajnog naloga na carini zagrebačke zračne luke, protiv Pavla Vujnovca za prekršaj iz članka 64. stavak 1. točka 11. Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije, obavještavamo Vas sljedeće:

U odnosu na Vaš upit odgovaramo da je na temelju činjenica prezentiranih u konkretnom slučaju od strane carinskih službenika te uzimajući u obzir relevantne zakonske odredbe zaključeno da nema zapreke za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka. Međutim, državno odvjetništvo je neovisno o navedenom, zatražilo od Carinske uprave dostavu dokumentacije radi provjere ima li u navedenom elemenata i kaznenog djela.”

Vujnovac kaže da nije znao da na granici treba prijaviti vrijednost od pola milijuna eura 

Vujnovcu smo poslali niz pitanja. Zanimalo nas je zašto na granici nije prijavio ogrlicu, gdje je bila u času kad su je carinici otkrili, kad je i gdje kupio, što je čini tako vrijednom, što namjerava s njom te je li platio kaznu.

Dobili smo jako kratak i, najblaže rečeno, neobičan odgovor: “G Vujnovac  žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima.” Dakle, iskusni poslovni čovjek nije znao da na granici treba prijaviti vrijednost od pola milijuna eura, zaključuje Index.