Pučka pravobraniteljica tvrdi da Ilegalne imigrante štite zakoni Europske unije: Tražitelje azila Hrvatska mora prihvatiti

Pučka pravobraniteljica tvrdi da Ilegalne imigrante štite zakoni Europske unije: Tražitelje azila Hrvatska mora prihvatiti

Mnogi građani se pitaju zašto osobe koje ilegalno prelaze granicu ne mogu biti na granici i odvraćeni. Sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da policija odvraća migrante uz upotrebu primjerene sile, što je pokrenulo lavinu kritika. Pojašnjenje je dala pučka pravobraniteljica Lora Vidović, prenosi Tportal.

Ured Pučke pravobraniteljice Lore Vidović, pojasnio je da svaka država ima pravo štititi državnu granicu, što uključuje sprečavanje neovlaštenih prelazaka granice, no ne smije dovoditi u pitanje pravo na međunarodnu zaštitu. Zakonik o schengenskim granicama i Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti to izričito navode, uz zabranu prisilnog udaljenja ili vraćanja (non-refoulment).

Znači, jednom kad migrant prijeđe hrvatsku granicu, ne može se tek tako isporučiti u BiH, preko livade, već se trebaju poštivati procedure.

Činjenica je da Zakonik o schengenskim granicama predviđa mogućnost odvraćanja (obeshrabrivanja) osoba od izbjegavanja kontrola na graničnim prijelazima, međutim, kako navode, odvraćanje (obeshrabrivanje) ne predviđa kontakt.

‘Čim postoji kontakt između iregularnih migranata i policije, policijski službenici dužni su provesti zakonom propisane procedure, one vezane uz međunarodnu zaštitu ili mjere povratka, a to može biti ograničenje slobode kretanja, rok za dragovoljni povratak, rješenje o povratku, prisilno udaljenje…, što je potvrdio i Europski sud za ljudska prava (slučaj Hirsi Jamaa and Others v. Italy)’, poručuju iz Ureda pučke pravobraniteljice.

To uključuje, objašnjavaju, mogućnost vraćanja u BiH ili Srbiju (kao treću zemlju) temeljem potpisanih bilateralnih sporazuma o readmisiji, a što svakako znači i pristanak te države uz prisutnost njihove policije, dok se samo vraćanje obavlja na graničnim prijelazima, a ne na zelenoj granici.

‘Stoga je argument da osobe koje uđu u Republiku Hrvatsku na iregularan način nemaju pravo zatražiti međunarodnu zaštitu, a koji često čujemo, pravno neutemeljen. Osim toga, europsko pravo (EU Direktiva o azilnim postupcima) propisuje da svi tražitelji međunarodne zaštite koji su izrazili namjeru, bilo na teritoriju države, granici, teritorijalnim vodama ili tranzitnim zonama, moraju imati pristup međunarodnoj zaštiti’, naglašavaju u Uredu pučke pravobraniteljice.

Prema tome, spomenuti pushback sam je po sebi nezakonit jer se osobe ne smiju doslovno ‘odgurnuti’ mimo graničnog prijelaza u drugu državu, a da prethodno nisu provedeni zakonom predviđeni postupci, pri čemu je primjena sile osobito neprihvatljiva, naveli su nam u objašnjenju.

 Foto: Admir Buljubašić/Hina