Puhovski o Plenkoviću u izolaciji: HDZ je od početka ima ideju korištenja Stožera za pripremu izbora

Puhovski o Plenkoviću u izolaciji: HDZ je od početka ima ideju korištenja Stožera za pripremu izbora

Politički analitičar Žarko Puhovski na samom početku gostovanja u N1 Studiju uživo osvrnuo se na aktualnu situaciju u Zadru pa rekao kako je pokazala koliko je opasno kada državna uprava celebrityje tretira drugačije od ostalih građana.

“Nećete valjda Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova zaustaviti kao ostale… “, prokomentirao je.

Žarko Puhovski smatra kako za HDZ ne bi bilo loše da Andrej Plenković završi u izolaciji. Dodaje kako je termin za izbore krivi, a 13. prosinca bio je jedini normalni. Izbori se kaže, neće odgoditi, ne postoji ni zakonska odredba kojom bi to bilo moguće, a jedina opcija je  proglašenje izvanrednog stanja. “Imamo propise pisane kao da se nikad ništa izvanredno neće dogoditi.”

upitan je li realno da se izbori odgode, odgovorio je da nije. “Plenković i HDZ će inzistirati, a Bernardić je naletio na trik macho – nećete mene natjerati na to da pokažem da sam se preplašio. SDP stoji malo bolje pa im nije u interesu”, rekao je.

HDZ je poruke u kampanji bazirao na koronakrizu, pa Puhovski kaže da se ponašao kao da je “državni aparat njihov, što ne bi bio problem da to zapravo nije istina. Od početka su imali ideju korištenja Stožera za pripremu izbora… Drugi problem je što se ponašaju kao da su pobjednici nad koronom, a treći je što Božinović brani policiju, a nije je u stanju kontrolirati. Stožer je radio svoje kad je bila frka, a počeli su lepršati kad su se počeli baviti politikom”, govori Puhovski.

Dodaje kako nikad nije bilo tako malih razlika u programima između ljevice i denice.

Škoro i pitanje pobačaja

Prokomentirao je i pitanje pobačaja, koje se u kampanji nametnulo kao glavna tema. “S jedne strane, to je svjetski trend. Postavljanje moralnih pitanja koja se tiču obitelji, seksualnosti je svjetski trend. Ovdje to slučajno došlo zbog jedne glupe izjave gospodina Škore… Škorina ekipa hoće pokazati da su oni više HDZ od HDZ-a. Imaju domoljubnu retoriku koja kaže jači smo od HDZ-a, bliži smo Tuđmanu. Odgrizaju HDZ-u njegovo biračko tijelo. Sad manja izlaznost ne odgovara HDZ-u”, kazao je.

Srednji prst bivše predsjednice

Puhovski kaže da Kolinda Grabar-Kitarović mora pokazati neku žensku akciju, pokazati da se bori protiv muškaraca koji ne daju pravo ženama na pobačaj. Vjeruje kako pokazivanje srednjeg prsta HDZ-u ne šteti niti koristi, a da ne šteti ni Škori. “Smislena akcija bi bila da žene bojkotiraju Škorine koncerte”, poručio je.

Puhovski za Škoru kaže da igra na to da je neki poduzetnik, a ne političar. “Najnesposobniji je odgovarati na novinarska pitanja nakon Oreškovića. Takav trend vidimo i kod Trumpa i Vučića”, rekao je Puhovski.

Foto: Edvard Šušak/Hina