Puhovski tvrdi da Milanović pomaže Plenkoviću: HOS-ovci su bili dio protokola

Puhovski tvrdi da Milanović pomaže Plenkoviću: HOS-ovci su bili dio protokola

Politički analitičar Žarko Puhovski u razgovoru za Hinu naglasio je da je Milanović učinio ono što se od njega moralo očekivati, pogotovo nakon istupa u Jasenovcu.

“Ono što je ovdje nejasno jest je li to bilo pripremljeno, Milanovićeva prva reakcija je bila iznenađena, a poslije je rekao da je to očekivao. Na društvenim mrežama se moglo naći najava tako nečega. On je reagirao na logičan način i to nije sporno”, smatra Puhovski.

Prema Puhovskom, problem je u činjenici da je Milanović svojim potezom značajno pomogao i podržao političku poziciju Andreja Plenkovića uoči izbora, a time oštetio poziciju onih koji su ga barem dijelom doveli do funkcije predsjednika.

Puhovski vjeruje da Plenković u provokaciji ima interes da bude gurnut još malo udesno kako bi si olakšao poziciju prije izbora, ali da je i Milanovićev interes da se pozicionira kao jedini u hrvatskom političkom vrhu koji se iskreno bori protiv ostataka ustaške simbolike.

“Ovo je direktno protivno zaključcima Kusićeve komisije, u kojima se govori da se ti znaci i simboli dopuštaju na pogrebnim i drugim svečanostima gdje se radi o postrojbama HOS-a. Od 1993. godine više nije bilo HOS-ovih jedinica pa nisu mogli sudjelovati u akciji Bljesak”, naglasio je Puhovski.

Istaknuo je da se naprosto ne radi o dvije osobe koje su se skinule u majice, nego o osobama koje su bile dio službenog protokola.

“Vlada je točno znala što se događa i njoj je to odgovaralo, i znali su da mogu računati na to da Milanović više ne može natrag nakon onoga što je rekao u Jasenovcu. Milanović je bio ‘udriblan’ u jednu situaciju iz koje se nije mogao drugačije izvući nego da je zapravo pomogao Plenkoviću i HDZ-u”, kazao je Puhovski.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments