Puljak izbacuje Kerumovu stranku iz atraktivnog gradskog prostora. Političke stranke i političare izbacuju na periferiju grada

Puljak izbacuje Kerumovu stranku iz atraktivnog gradskog prostora. Političke stranke i političare izbacuju na periferiju grada

Gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Antonio Kuzmanić na dnu Marmontove ulice održali su konferenciju za medije na temu uvođenja reda u segmentu upravljanja nekretninama.

– Otkad smo došli na vlast u kolovozu prošle godine pripala mi je dužnost da operativno vodim odjel imovine odnosno najma poslovnih prostora. Po dolasku smo uvidjeli velike nepravilnosti, pa samo tako odmah poništili prvi natječaj jer se nije poštivao zakon, nije bio jednoznačan. Pristupili smo odmah i ispravljanju toga i napravili novi natječaj koji je bio transparentan, jednoznačan i nije bilo informacija sakrivenih u tom natječaju. Pristupili smo i čišćenju poslovnih prostora i utvrđivanju i analizi tko plaća, a tko ne plaća poslovne prostore. Nitko ne može koristiti proračun Grada Splita za svoje osobne potrebe – poručio je dogradonačelnik Kuzmanić, donosi Slobodna Dalmacija. 

Istaknuo je da su puno prostora sredili, ali i uredili odnose s različitim tijelima.

– S Domom zdravlja smo tako nakon 15 godina dogovorili ugovor da se zna tko što koristi i koliko se plaćaju poslovni prostori. Sredili smo i situaciju oko hotela za samce u Vukovarskoj gdje smo s ljudima potpisali nove ugovore o najmu. Analizom smo utvrdili i da pojedine poslovne prostore na najatraktivinijim lokacijama u Splitu, koriste političke stranke. Tako lijevo od mene imamo primjer stranke Željka Keruma koja koristi 160 kvadrata na jednoj od najatraktivnijih lokacija po nama maloj najamnini. Mislimo i to urediti na način da će se van centra naći prostor gdje će sve političke stranke imati svoje mjesto, gdje će moći koristiti zajedničke poslovne prostore po povoljnijoj cijeni, ali neće biti u srcu grada na najatraktivnijim lokacijama  – kazao je Kuzmanić i dodao:

– S druge strane, Grad Split je vlasnik 50 posto hotela Bellevue. Država ga želi oduzeti na konto zakona da bi pojedine gradske nekretnine trebale pripasti državi, a vrijednost nekretnine je 100 milijuna kuna što je ekvivalent rekonstrukcije Poljuda. Općina Split je ’45 dala jednoj banci na korištenje tu nekretninu koja je upisana kao gradsko vlasništvo, ali kako je banka propala država smatra da je i taj dio ušao u stečajnu masu i tako je želi uzeti. Ovo su gradili Splićani i nije u redu da najatraktivnije nekretnine u gradu Splitu žele uzeti i prisvojiti sebi – rekao je Kuzmanić.

Što se tiče samog centra grada, gradonačelnik Puljak je istaknuo da je najvažnije o čemu razmišljaju to da ostane životu u gradu i da tu ljudi žive.

– Nije jedina stvar o kojoj razmišljamo samo komercijalni najam, treba razmišljati i o širim aspektima, sociološkim i ostalim da grad Split i dalje nastaviti živi u centru grada – rekao je splitski gradonačelnik.

Foto: Hina