Puljak pozvao Splićane da istrpe nepravdu i stišaju ljutnju te da na izborima oslobode “zarobljene institucije”

Puljak pozvao Splićane da istrpe nepravdu i stišaju ljutnju te da na izborima oslobode “zarobljene institucije”

Donedavni splitski gradonačelnik, a sada jedan od kandidata za gradonačelnika na ponovnim izborima u Splitu, Ivica Puljak je na svom Facebook profilu reagirao na događanja i sukobe navijača Torcide i policije. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

-Vjerujem da sve ovo što se događa oko Hajduka, Torcide, navijača i policije ovih dana ne ostavlja ravnodušnim niti jednog građanina Splita. Pa naravno, ni mene. U meni je mnoštvo pomiješanih osjećaja: tuge zbog scena nasilja koje nema nikakvo opravdanje (niti ga smijemo tražiti), ljutnje zbog nagomilanih osjećaja nepravde prema većem dijelu našeg društva, nemoći zbog profesionalnih institucija (Hrvatski nogometni savez, dijelovi policije, sudstva …) okupiranih od strane politike tamo gdje politika nema mjesta, vjere i nade da ćemo ipak smoći snage i dostojanstveno i u miru ispratiti finale kupa u četvrtak i pokazati da je Split grad tolerancije i otvorenosti, ali isto tako i grad koji se ne boji boriti protiv nepravde, korupcije i kriminala na svim razinama.

Svjedočimo eskalaciji sukoba u kojoj su s jedne strane politički prevaranti iz stranke osuđene za korupciju, kojoj nije dovoljno da kontrolira izvršnu i zakonodavnu vlast, nego mora i nogometni savez i lovačko društvo i sve pore društva moraju biti napunjene njihovim kadrovima koji urušavaju institucije i proizvode kaos. Neki ljudi na takvo stanje reagiraju iseljavanjem, neki se bore, a evo, dio navijača u jednom trenutku pukne i to napravi nasiljem koje je neopravdano i neprihvatljivo u bilo kojim okolnostima. Stoga pozivam građane Splita da svi zajedno dostojanstveno i mirno prebrodimo ove teške trenutke i da svoje frustracije i ljutnju usmjerimo na dostojanstvo i pokažemo veličanstvenu sportsku atmosferu u četvrtak u finalu kupa, da cijela Hrvatska vidi što se zapravo događa u Splitu. Neće ovo biti lako postići, ali sve što vrijedi u životu je teško. Dignimo glave, izdignimo se iznad osjećaja tuge, ljutnje i nemoći i pronađimo snage za prave akcije i prave promjene. Svu svoju snagu i energiju usmjerimo u izgradnju svoga grada i društva u kojem će riječi nepravda, nasilje i nemoć zamijeniti riječi pravda, jednakost i red, u kojem neće biti povlaštenih kasta koji bijeg od pravde traže u susjednim zemljama, a onda i dalje zadržavaju utjecaj u našoj zemlji, u kojoj ćemo osloboditi zarobljene institucije i prepustiti ih ljudima koji našem društvu žele zaista dobro, za sve nas, naveo je Puljak.

Foto: Hina