Pupovac je zabrinut za Milanovića: Optužio ga je za kulturni rasizam prema Srbiji i BiH

Pupovac je zabrinut za Milanovića: Optužio ga je za kulturni rasizam prema Srbiji i BiH

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba progovorio je o svom sukobu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem i međusobnom prozivkama u svjetlu prijepora oko izbora nove čelne osobe Vrhovnog suda.

Istaknuo je da se u ovom slučaju ne može govoriti o uobičajenoj političkoj raspravi, jer “jezik koji koristi predsjednik Milanović onemogućava bilo koju vrstu rasprave”.

– Bilo zato što je psovački, bilo zato što je klevetnički, ili zato što sve što vi kažete on izvrne… To je jezik koji smo vidjeli kod različitih nedemokratskih figura poput Donalda Trumpa u Americi, poput Jaira Bolsonara ili u nekim ranijim povijesnim razdobljima, prije stotinjak godina u tragičnim razdobljima Europe, kazao je Pupovac.

Dodaje kako malo tko razumije motive ovakvih političkih nastupa šefa hrvatske države, javlja Jutarnji list.

– Tu rasprave nema. Mi ne razumijemo, koliko god se trudili, koji je smisao, koja je svrha, koji je mogući razlog zbog čega je predsjednik odustao od razgovora s institucijama s kojima treba razgovarati kad su posrijedi njegova ovlaštenja, a to su institucije koje zajedno s njim sudjeluju oko izbora Vrhovnoga suda. Jer je sasvim jasno da on to u nikakvoj varijanti nije mogao, niti može obaviti sam. Ovako je odlučio da, s jedne strane, sam krene u tumačenje Ustava, bez konzultiranja Ustavnoga suda. Sam je odlučio da krene u obračun sa svima koji drugačije misle. Sa svima koji se s njim ne slažu. I to na najgrublji mogući način, u kojem nitko zapravo ne može ostati neuprljan, smatra Pupovac.

Pupovac također smatra da “Hrvatska, odnosno hrvatsko društvo nemaju, nažalost, jak i razvijen javni um”, zbog čega ovakvi istupi ostavljaju posljedice.

– I ako se to što postoji kao pretpostavka racionalnog odlučivanja o javnom dobru, interesu jedne zemlje kao što je Hrvatska – uništava, da se sve pretvara u svojevrsno seosko guvno na kojem dolaze kavgadžije…, to nije posao koji može sačuvati ono što je naciji, društvu, državi neophodno. To je nešto što samo može proizvesti kaos i može destabilizirati zemlju koja je, prije svega, nekoliko godina zaustavila jedan proces slične vrste koji je tada vodio gospodin Karamarko. Tako da, zabrinut sam zbog toga što se događa. Zabrinut sam i za samog predsjednika Republike. Uzdam se da će se nešto dogoditi da se to zaustavi, rekao je Pupovac.

– Nažalost, predsjednik Milanović omalovažava gotovo svakoga s kim se ne slaže, od žena, predstavnika manjina, predstavnika gej populacije, predstavnika akademske zajednice, do susjednih naroda i država. Ono što me posebno zabrinjava jeste svojevrsni govor kulturalnog rasizma koji se u njegovom rječniku može osjetiti. I kada je posrijedi komunikacija prema Bosni i Hercegovini i kada je posrijedi komunikacija prema Republici Srbiji. To je vrlo, vrlo opasno. Mi smo narodi i države koji još nismo zaliječili ratne strahote koje smo prošli u međusobnom ratnom sukobljavanju, patnjama koje smo nanosili jedni drugima, ističe Pupovac te dodaje:

– Korištenje te vrste retorike, produbljivanje u javnosti od strane najviših predstavnika države, govora, retorike kulturalnog rasizma prema narodima koji su istočno od Hrvatske i u tom smislu vjerski, kulturološki i djelomično kulturološki različiti od hrvatskog naroda ili hrvatske države, je čin verbalnog vrijeđanja i verbalnog ponižavanja.

Foto: Hina