UDAR S LIJEVA: Pupovac jedini političar iz EU na proslavi u Banjoj Luci. Da, bila su još dvojica francuskih ekstremista

UDAR S LIJEVA: Pupovac jedini političar iz EU na proslavi u Banjoj Luci. Da, bila su još  dvojica francuskih ekstremista

Premijera Andreja Plenkovića i jučer su, tijekom posjeta Novskoj, dočekala pitanja o odlasku njegova koalicijskog partnera Milorada Pupovca na proslavu tzv. Dana Republike Srpske, a njegova reakcija pokazala je koliko je to pitanje neugodno i za njega i za njegovu stranku, piše Večernji list.

Premijer je, naime, uzvratio napadom na političke stranke koje su kritizirale ovaj Pupovčev prosvjed, prozivajući ih da takvu osjetljivost nisu pokazale kada je riječ o odnosu predsjednika Zorana Milanovića prema čelniku RS-a Miloradu Dodiku. Volio bi, kaže, da su te stranke toliko “graktale” i na temu predsjednikove “ljubavi s Dodikom”. Humanitarna pomoć Banovini – To nisam vidio prije nekoliko tjedana, naprotiv. Kad tu ne bude dvostrukih kriterija u reakcijama, onda možemo dalje – rekao je premijer i ponovio kako Pupovac u Banju Luku nije išao kao predstavnik Vlade ni parlamentarne većine, nego kao čelnik Srpskog narodnog vijeća (SNV). Premijer odbija i usporedbu ove situacije s povlačenjem hrvatskog veleposlanika Ivana Delvecchija iz BiH zbog sudjelovanja na proslavi istog praznika prije tri godine jer, ističe, Pupovac nije veleposlanik.

Da njihov čelnik u Banjoj Luci nije bio kao državni dužnosnik, poručili su i iz SNV-a, koji je priopćio kako Pupovčevo sudjelovanje u svečanoj akademiji u povodu Dana Republike Srpske nije imalo politički, već humanitarni karakter, i to zbog činjenice da na području RS-a žive tisuće Srba izbjeglih iz Hrvatske nakon rata. Institucije RS-a su, tvrde iz SNV-a, bile ključne i u humanitarnoj pomoći Banovini nakon razornog potresa. Na to se priopćenje u odgovorima na novinarska pitanja pozvao i premijer poručujući kako nije ničiji odvjetnik ni prevoditelj pa, prema tome, nema namjeru ni tumačiti stavove SNV-a. No pitanje je mogu li se kontakti Milanovića i Dodika uspoređivati s bilo čijom nazočnošću na prazniku koji je Sud BiH proglasio neustavnim. Ako se pita SDP-ova zastupnika Arsena Bauka, ove situacije nisu usporedive. – U jednom napadu kreativnosti taj 9. siječnja nazvao sam 10. travnja po julijanskom kalendaru, jer on neodoljivo podsjeća Hrvate i Bošnjake na datum koji Rome, Židove i Srbe može asocirati na sličnu stvar koja se dogodila – rekao je Bauk u Političkom intervjuu tjedna na Večernji TV-u.

Zbog toga mu je, kaže, potpuno neprihvatljivo sudjelovanje kako predstavnika hrvatskog naroda u BiH tako i bilo kojeg dužnosnika iz Hrvatske na proslavi ovog dana. Bauk upozorava i da je Pupovac bio jedini političar iz EU na ovoj proslavi izuzmu li se dvojica ekstremista iz Francuske, od kojih se francusko veleposlanstvo ogradilo, dok s hrvatske strane nije bilo nikakve ograde oko Pupovčeva dolaska. No na pitanje zamjera li Milanoviću dobre odnose s Dodikom i izjavu da čelnik RS-a nije najgore što se moglo dogoditi Bosni i Hercegovini, odgovara kako je Milanović vjerojatno u pravu, piše između ostalog Večernji list.

Foto: Hina