Pupovac napadno izbjegava reći bilo što loše o Vučiću: Odmah je prebacio temu na ustaški pozdrav i zastavu

Pupovac napadno izbjegava reći bilo što loše o Vučiću: Odmah je prebacio temu na ustaški pozdrav i zastavu

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u četvrtak kako poziv Aleksandra Vučića da hrvatski Srbi izvjese srpske zastave po Hrvatskoj nije doživio kao provokaciju, to promatra kao stvar koja se događa u Srbiji kao i da je za njih ta “stvar jučer završena”.

“Ja to nisam doživio kao provokaciju, ja to promatram kao stvar koja se događa u Republici Srbiji. Za nas je ta stvar jučer bila završena. Naša dužnost je da vodimo brigu o položaju Srba u Hrvatskoj, o dobrim međuetničkim odnosima u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac za Novu TV upitan je li poziv srbijanskog predsjednika Vučića bila provokacija usmjerena prema njemu, javlja N1.

“Za nas je bilo važno da se razjasni pod kojim uvjetima u Hrvatskoj i Srbiji fizička lica mogu koristiti zastave drugih zemalja. Za nas je bilo važno da Srbi u Hrvatskoj razumiju da svoju nacionalnu trobojku mogu koristiti na praznike koji su vezani uz njihove institucije ili uz značajne praznike na službenim skupovima”, pojašnjavao je Pupovac.

Upitan je li došlo vrijeme da se Vučić ne petlja i ne šalje takve poruke, Pupovac je uzvratio: “Mi smo svoj posao odradili, ničega što bi bilo koga moglo zasmetati nije bilo”.

Pozvao je međutim da se, kada je riječ o zastavama, prijeđe na probleme u Hrvatskoj. “Kada već govorimo o zastavama, ‘ajmo prijeći na zastave koje nisu zastave RH sa svim onim što još uvijek uključuje ustaško nasljeđe u Hrvatskoj uključujući zastave koje se mogu vidjeti i na službenim skupovima i na različitim javnim prostorima”, rekao je Pupovac.

Upitan razgovara li s premijerom, s kojim je koalicijski partner, da donese zakon ili propis kojim se to kažnjava, Pupovac je uzvratio da policija u svojem pravilniku postupanja ima odredbu da to treba uklanjati. “Vlada treba učiniti sve da nitko ne bude, od pripadnika manjina, s jedne strane izložen vanjskim pritiscima, a s druge strane da ne žive ni u kojoj vrsti nelagode ili straha”, rekao je.

Ponovio je i da ‘za dom spremni’, ustaška zastava ili bilo što što ima veze s ustaštvom i njegovim oživljavanjem, opravdavanjem ili veličanjem u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti.

“Sigurno ću ići u Vukovar”

Na pitanje o tome hoće li ove godine na 30. obljetnicu pada Vukovara ići tamo odgovorio je: “Sigurno ću ići u Vukovar!”, dodavši međutim da će još razgovarati o tome hoće li ići dan prije ili u državnoj koloni.

“Želim da podjele oko sjećanja i u Vukovaru i u drugim mjestima prestanu. I svatko treba dati svoj doprinos. Mi dajemo. Mislimo da je neophodno da ga daju svi”, zaključio je Pupovac.

Rekao je i kako bi volio da je današnji posjet predsjednika Crne Gore bio iskorišten “i za osvješćivanje činjenice da je u proteklih tjedan dana za vrijeme i nakon događanja u Crnoj Gori, u Hrvatskoj bilo stvoreno raspoloženje protiv Srpske pravoslavne crkve”.

Naveo je da bi najviše volio da Crnogorci sami mogu odlučiti o unutrašnjem uređenju, “pustimo ih da to rade”. “Sloboda vjeroispovijesti ne smije biti ometana”, poručio je.

Foto: Hina

Facebook Comments