Pupovac razdora: HDZ ga gura za visoku funkciju, a Domovinski pokret ne želi ni čuti za to. Koalicija na kušnji

Pupovac razdora: HDZ ga gura za visoku funkciju, a Domovinski pokret ne želi ni čuti za to. Koalicija na kušnji

Premijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine, zbog čega je danas izbila prva ozbiljna kriza u koalicijskim odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta. HDZ, naime, želi da Pupovac bude predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u kvoti većine u Saboru.

Vodstvo DP-a odbija i pomisao o tome, budući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije praktično jedini uspjeh koji je Domovinski pokret postigao u pregovorima s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Zato su najviši dužnosnici DP-a zaprijetili HDZ-u čak raskidom koalicije, ako Plenković ne odustane od toga da baš Milorad Pupovac postavi za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu. Do dogovora mora doći vrlo brzo jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima prijedloge imenovanja predsjednika i potpredsjednika niz odbora, pa tako i onog koji je HDZ namijenio Pupovcu, piše Novi List.

“Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i morat će HDZ ponuditi drugo rješenje”, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel.

Nakon što je Novi list objavio da HDZ želi na čelo saborskog Odbora za manjine postaviti Milorada Dodika i da zbog toga dolazi do konflikta s partnerom u vlasti, Domovinskim pokretom, oglasio se glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Netočan je navod da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Predsjednika tog Odbora predlaže Klub manjina, što je redovita praksa bila i u prijašnjim sazivima Hrvatskog sabora i oni će o tome donijeti svoju odluku nakon što obave konzultacije unutar svog Kluba.

Mi ćemo podržati njihov prijedlog uvažavajući i stav partnera, DP-a i drugih stranaka koje su dio parlamentarne većine”, izjavio je Marko Milić, prenosi Novi list.