Putin i Dugin koriste smrt Darje kao pripremu za mobilizaciju i još krvaviji rat: Rusi pozivaju na “uništenje režima u Kijevu”

Putin i Dugin koriste smrt Darje kao pripremu za mobilizaciju i još krvaviji rat: Rusi pozivaju na “uništenje režima u Kijevu”

Ruski političari oprostili su se u utorak od Darje Dugine, ubijene kćeri jednog od najistaknutijih ruskih nacionalističkih ideologa, opisavši je kao mučenicu čija smrt mora nadahnuti ruske snage koje se bore u Ukrajini.

Dugina, kći ultranacionalista Aleksandra Dugina, ubijena je u subotu u napadu autobombom u blizini Moskve. Ruska sigurnosna služba FSB optužila je ukrajinske obavještajne službe da su planirale njezino ubojstvo, što Kijev poriče.

U srijedu će biti šest mjeseci od invazije koju Rusija naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini, a ubojstvo Dugine potaknulo je pozive moskovske političke elite na osvetu. Američko veleposlanstvo u Kijevu upozorilo je na povećanu mogućnost ruskih vojnih napada, javlja N1.

Ugledni političari, kolege nacionalisti i prijatelji prošli su u utorak ujutro pokraj tamnog drvenog lijesa u dvorani moskovskog TV centra kako bi se oprostili od Dugine, položili cvijeće i izrazili sućut njezinim roditeljima koji su sjedili u blizini.

Velika crno-bijela fotografija ubijene 30-godišnje žene koja je radila kao novinarka i komentatorica nacionalističkih medija, visjela je na crnom zidu iza njezina lijesa dok je u pozadini svirala tmurna glazba.

Njezin otac Dugin (60), koji je godinama zagovarao stvaranje novog ruskog carstva koje bi uključivalo teritorije zemalja poput Ukrajine, rekao je ožalošćenima da je njegova kći umrla za Rusiju.

Aleksandar Dugin ispred odra svoje kćeri Darje /Foto: Hina/EPA

“Ako je njezina tragična smrt potresla nekoga, tražila bi da brane sveto (rusko) pravoslavlje, narod i domovinu”, rekao je Dugin, odjeven u crno i vidno potresen.

“Umrla je za Rusiju, u domovini i na liniji fronta koji nije u Ukrajini nego ovdje”, dodao je.

Konstantin Malofejev, blizak obiteljski prijatelj i bogati ultranacionalistički poslovni tajkun pozdravio je ubijenu ženu kao mučenicu i dodao da je njezinom smrću postalo još važnije da Rusija pobijedi Ukrajinu.

“Ljudi koji se bore protiv nas ne razumiju da ruski narod ne čine samo oni koji su sada živi. Čine ga oni koji su živjeli prije nas i koji će poslije živjeti poslije. Mi ćemo postati jači krvlju naših mučenika. I zahvaljujući preranom kraju naše drage, voljene Daše (Darje), mi ćemo definitivno biti pobjednici u ovom ratu”, rekao je.

Rusija optužuje Sjedinjene Države i njihove saveznike da koriste Ukrajinu za vođenje posredničkog rata protiv nje, uključujući time što je opskrbljuju oružjem i obavještajnim podacima. Zapad kaže da samo pomaže Ukrajini da se obrani od Moskve i otimanja zemlje u imperijalnom stilu.

Parlamentarni čelnici triju glavnih prokremaljskih stranaka govorili su na komemoraciji. Pozdravili su Duginu kao domoljuba i obećali da će odgovarati oni koji su naredili i izvršili njezino ubojstvo.

Leonid Slutski, čelnik nacionalističke stranke LDPR, vjeruje da će ulice i trgovi dobiti ime po Dugini prije nego što je uputio poziv na jedinstvo.

“Jedna država, jedan predsjednik, jedna pobjeda”, rekao je Slutsky ožalošćenima.

Pročitana je i poruka sućuti od proruskog čelnika u istočnoj Ukrajini, dok je Sergej Mironov, predsjednik stranke Pravedna Rusija u parlamentu, pozvao na uništenje, kako je naveo, “režima” u Kijevu.

“Pobjeda će biti najbolji spomenik Daši”, rekao je Mironov.

Naslovna fotografija: Hina/EPA