Putin potpuno izgubio kontrolu: Prijeti Ukrajini da će nestati

Putin potpuno izgubio kontrolu: Prijeti  Ukrajini da će nestati

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je najavio da će “svi zadaci uništavanja vojne infrastrukture u Ukrajini uskoro biti završeni”, ali je istovremeno zapadne sankcije usporedio s objavom rata te je Ukrajini zaprijetio “gubitkom državnosti” ako se “nastavi ponašati ovako”.

On je “teškom” nazvao svoju odluku o napadu na Ukrajinu, što on formalno naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Izjavu je dao na sastanku sa ženama koje rade kao članice posada u ruskim aviokompanijama, a tijekom tog susreta postavljeno mu je pitanje o ciljevima operacije u Ukrajini, javlja Jutarnji list.

– To sam rekao na početku operacije i govorio i prije nego je ova odluka donesena. Teška odluka, bez ikakve sumnje, rekao je Putin.

Ustvrdio je i da postoji “mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine”, da su one sve na pregovaračkom stolu s Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.

– Rusija je odmah reagirala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Mariupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude, rekao je Putin, optužujući ukrajinsku stranu za odgodu evakuacije.

Zatim je izjavio da ruska vojska ima “dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini”.

– Imamo dovoljno snage i sredstava da učinimo sve što smo sebi zadali, rekao je Putin i zaprijetio Ukrajini.

– Ako se nastavi ponašati kako se ponaša, u pitanje će doći i njezina državnost. Svi koji to ne žele shvatiti, posebice rukovodstvo Kijeva, moraju shvatiti da, nastave li raditi to što rade, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. Ako do toga dođe, to će biti u potpunosti na njihovoj duši, naglasio je Putin.

– U slučaju da Ukrajina uđe u NATO, dok god u toj zemlji traje građanski rat, to će joj dati mogućnost i da napadne Krim, rekao je dalje Putin.

– Sve se više govori o tome da će Ukrajinu primiti u NATO. Shvaćate li vi do čega to može dovesti? Ako oni nastave sa svojom vojnom operacijom u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I što ćemo onda? Boriti se protiv cijelog NATO-a? Jeste li svjesni posljedica? Mislim da su svi svjesni toga, upozorio je Putin.

Nakon toga je izjavio da će ruska vojska “uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine”, ali nije precizirao kada i hoće li se nakon toga ruske trupe eventualno povući iz Ukrajine.

– Banditi i neonacisti u Ukrajini ne štede ljude i pucaju čak i na vlastite vojnike, izjavio je također.

– Nacionalisti, ovi banderisti, neonacisti, ne mogu ih drugačije nazvati, pucaju na svoje vojnike. Tamo, u gotovo svakoj jedinici, uvode ove nacionaliste, po nekoliko desetaka ljudi, i ponašaju jako surovo, dodao je i optužio ukrajinske vlasti da u Harkovu drže “oko 6.000 stranih studenata za taoce”.

– Uzeli su strane državljane za taoce, u Harkovu je više od 6.000 mladih, studenata, gurnuto na željezničku stanicu i drže ih već treći dan, rekao je Putin optužujući “ukrajinske nacionaliste” da civile uzimaju kao živi štit.

Foto: Hina