Putin se priprema za totalni rat: Rusija će rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji

Putin se priprema za totalni rat: Rusija će rasporediti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji

Moskva i Minsk dogovorili su postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju Bjelorusije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za rusku televiziju Rossiya 24.

“Od 3. travnja počinjemo obučavati posade, a 1. srpnja srpnja završavamo izgradnju posebnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriju Bjelorusije”, rekao je predsjednik Rusije, a prenosi RIA Novosti.

Putin je naglasio da je Rusija već pomogla Bjelorusiji u ponovnom opremanju zrakoplova. Osim toga, Minsku je predan raketni sustav Iskander. Putin je istaknuo da će rasporediti oružje bez kršenja obveza prema NPT-u.

Putin je istaknuo da se na ovaj potez odlučio nakon najave Velike Britanije o isporuci streljiva Ukrajini s osiromašenim uranom. Istodobno, Putin je primijetio da je Bjelorusija dugo tražila da na svom teritoriju smjesti rusko nuklearno oružje. Dodao je da Moskva čini ono što SAD radi već desetljećima, javlja N1.

“Streljivo s osiromašenim uranom koje će Zapad prebaciti u Kijev ne pripada oružju za masovno uništenje, ali na neki način stvara radioaktivnu prašinu i stoga se smatra vrlo opasnim. Neminovno će doći do onečišćenja zasijanih površina, što će stvoriti opasnost kako za lokalno stanovništvo, tako i za okoliš”, dodao je Putin.

Podsjetimo, u utorak je zamjenica britanskog ministra obrane Annabelle Goldie rekla da će London, osim tenkova Challenger 2, dostaviti Ukrajini i oklopne granate koje sadrže osiromašeni uran. Putin je odmah upozorio da će Rusija na takve isporuke odgovoriti.

Foto: Hina