Radić pronašao formulu: Evo kako ćemo vratiti Inu u hrvatske ruke

Radić pronašao formulu: Evo kako ćemo vratiti Inu u hrvatske ruke

Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, danas je ispred Hrvatskog sabora obavijestio javnost kako je Domovinski pokret predao Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i Zlati Hrvoj-Šipek, Glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske prijedlog za pokretanjem postupka sukladno članku 3. Zakona o državnom odvjetništvu za pokretanjem postupka – podnošenja tužbe radi utvrđenja ništetnosti međudioničarskog ugovora sklopljenog dana 30. siječnja 2009. godine između Republike Hrvatske i MOL d.d. iz Mađarske, a s obzirom na činjenicu da DORH do sada još to nije učinio.

”Domovinski pokret uručio je Prijedlog za pokretanje postupka državnom odvjetništvu iz razloga što je pravomoćnim presudama sudova utvrđeno kako je navedeni međudioničarski ugovor sklopljen na temelju kaznenog djela radi kojih su osuđeni tadašnji predsjednik Vlade RH i predsjednik uprave MOL d.d.. Prema čl. 3. Zakona o državnom odvjetništvu DORH je samostalno, neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela te poduzimati pravne radnje u svrhu zaštite imovine RH”, poručio je Radić te podsjetio kako je i sami predsjednik Vrhovnog suda, g. Dobronić javno podržao prijedlog DP-a.  

Radić je napomenuo kako su sve pravne instance odrađene, u prvom dijelu na Županijskom sudu gdje je utvrđeno kazneno djelo mita za ugovor sklopljen između Hernadija i Sanadera, a potom je na Vrhovnom sudu potvrđena optužnica, što je zadnja instanca u RH i dupla potvrda kaznenog djela, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

”Nakon utvrđivanja kaznenog djela u nekom postupku, mora se pokrenuti građanska parnica kojom će se vratiti sva protuzakonito stečena imovina. To važi za sve situacije pa tako i za ovu, a ne odlučivanje arbitražom, koju nam već sada u eteru pokušavaju predstaviti, a koja nema veze s ovim postupkom. U ovoj našoj predstavci pozvali smo Glavnu državnu odvjetnicu, gđu. Hrvoj-Šipek, da bez odlaganja pokrene sudske postupke što je dužna po zakonu te smo je upozorili da je nečinjenje također kazneno djelo!”, jasan je bio Radić.  

Foto: Hina