Raspudić poslao “šifriranu” poruku Zekanoviću: Tko o čemu, žeton o poštenju, žeton o Ukrajini, žeton o znanosti

Raspudić poslao “šifriranu” poruku  Zekanoviću: Tko o čemu, žeton o poštenju, žeton o Ukrajini, žeton o znanosti

U Hrvatskom saboru došlo je do žestoke prepirke između zastupnika Nine Raspudića i Hrvoja Zekanovića.

Raspudić se, za vrijeme iznošenja stajališta Kluba zastupnika Mosta, osvrnuo na, kako je on to nazvao, “fenomen žetončića u Saboru”. “Radi se o toliko prozaičnom i odbojnom političkom fenomenu, da se u povijesti fenomenologije i ekonomije žetona jedva može i pristojno govoriti”, počeo je Raspudić, podsjetivši zatim da je tvorac fenomena “žetončići” za političke prebjege Milan Bandić, koji ga je prvi put upotrijebio prije četiri godine, javlja Direktno.

“O žetonu rode da ti pojem, rekao bih u stilu Preradovića, kada bi se o fenomenu saborskih žetončića moglo išta reći poetski. No nažalost, radi se toliko prozaičnom i odbojnom političkom fenomenu da se o povijesti, fenomenologiji i ekonomiji žetona jedva može i pristojno govoriti.

Tvorac metafore „žetončić“ za političke prebjege u saboru je Milan Bandić, koji ga je prvi upotrijebio prije četiri godine na utemeljiteljskoj skupštini svoje stranke u Bjelovaru – „Trenutno nas je 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu. No, o tome ćemo nakon Uskrsa“ reče tada Bandić.

On je bio ne samo tvorac pojma, njegov kum, već i njegov najveći praktičar. Bandićev saborski klub je u prošlom sazivu čudotvorno narastao s jednog na čak 12 zastupnika.Danas, nakon samo četiri Uskrsa, zaboravljeni su i njegovi žetončići i njegova stranka, a i njega samoga spominju još samo nasljednici na čelu Zagreba kao vječnu izliku za probleme glavnog grada.

No su tu i dalje politički konzumenti žetončića, HDZ-ova lažna većina, skrpljena od manjina, uskokovih optuženika i žetona druge generacije.Teorijski je moguće, mada je teško u to povjerovati, da se čovjek preko noći munjevito politički preobrati i pređe vladajućoj većini, no zanimljivo je kako se slična politička obraćenja ne događaju u suprotnom smjeru.

Žeton je prije svega politički parazit – netko drugi ga je dovukao u sabor.

Najčešće je pojava žetona posljedica velikih kobasičastih koalicija – tako se HNS u sabor doteglio na leđima dežurnog magarca za utovar žetona u sabor SDP-a, a i ad hoc trgovačka objedinjavanja, poput onog na desnici, pokazuju se kao rasadnik kasnijih žetona.

Žeton pokušava javnosti, više reda radi, dati neko objašnjenje za prevaru birača, tako je stranka žetončić, HNS, tvrdila da je prešla HDZ-u jer joj je bilo silno stalo do reforme školstva.

No postoji i gotovo „gospodski žeton“ – žetonizirao se, prevario dio birača ali barem im dodatno ne vrijeđa inteligenciju tražeći neke izlike za svoje žetoniziranje.
Odradit će mandat kao žeton do kraja i nestati bez dodatne iritacije javnosti. Bit će ponizan, pristojan, pošteno priznajući svoj status, eventualno će reći da nije žetončić već ubrzivač.

Recentna pojava je geostrateški žeton – taj će nabajati čitavu jednu pompoznu i složenu geostratešku priču ne bi li opravdao jednostavnu činjenicu da se žetonizirao. Očekuje da povjerujete kako njegovo žetoniziranje nije rezultat osobne slabosti, ucijenjenosti, kupljenosti, već cjelokupne svjetske povijesti koja se poklopila tako da je bilo nužno da se u maloj Hrvatskoj baš on preko noći s oporbene nađe na liniji vladajućih.

Postoje već i Bogu i narodu teški žetoni s krizom identiteta.

On je žeton, moralno i političko dno parlamentarizma, ali se ne miri s tim, već se histerično angažira za stranu kojoj se prižetonio, brani je kao da mu je najrođenija i kao da je nije do žetoniziranja najviše napadao. To je vrlo opasno stanje podvojene ličnosti.

Žeton si brate, nemaš časti ni političke budućnosti.

Smaranjem i stvaranjem buke nećeš promijeniti svoje moralno i političko stanje koje si sam izabrao.

Kod takvog žetonskog batrganja moglo bi se čak i pomisliti kako je u drugom koraku, nakon interesnog ili ucijenjenog žetoniziranja, došlo do obraćenja, metanoje, jer on fanatično brani novo uvjerenje, što je tipično za novoobraćenike, u ovom slučaju neofite plenkizma.

Ekonomija žetona je jednostavna – vrijednost žetončića varira ovisno o stanju na burzi žetona, ponudi i potražnji.

Ako je velika potražnja i cijena raste, a to se poklopi s individualnom besperspektivnošuću potencijalnog žetona, on će se outati. Inače bi možda ostao kriptožeton.

Na kraju, možemo već sintetizirati nekoliko poučnih misli o toj moralnoj i političkoj truleži hrvatskog parlamentarizma.

Ako netko govori kao žeton, ponaša se kao žeton i glasa kao žeton promisli dobro – možda je stvarno žeton.

Bolje žeton u ruci nego dva na grani.

Tko prije žetonu – njemu žeton.

Za dobrim žetonom prašina se diže

Tko o čemu, žeton o poštenju, žeton o Ukrajini, žeton o znanosti.

Inherentna tuga žetona leži u tome što on nema političku budućnost, on je politički smrtnik u tekućem mandatu.

Samo se jednom možeš žetonizirati, nitko ga više nikada neće dovući u sabor. Dakle, ni žetonova nije do zore sjala, već samo do kraja mandata”, rekao je Raspudić

Zekanović se razbjesnio

Njegov monolog o žetonima i žetoniziranju razbjesnio je Hrvoja Zekanovića, koji mu je uzvratio kazavši da su mostovci žetoni šefa SDP-a Peđe Grbina i stranke Možemo. “Ispravit ću kolegu Raspudića, ja sam jedini koji je svojevremeno napustio vladajuću većinu. Jer imam ideologiju i svjetonazor, sve ono što vi nemate. Vi imate jedino ideološki moratorij, nemate ideologiju, ne znate ni tko ste ni što ste. Uvlačite se, znate gdje, SDP-u i Grbinu, nadam se da vam nije tijesno tamo”, počeo je Zekanović.

Podsjetio je potom da mostovci nisu za neradnu nedjelju. “To vam je kvazikonzervativna stranka koja je ovdje u raspravama bila itekako protiv toga, a kada je trebala glasovati… malo mi je vremena da kažem o čemu sve nisu glasali jer ne žele reći tko su. Nisu ništa, oni su jedno veliko sivilo. To su kolege iz Mosta”, dodao je.

Prisjetio se potom navodnog događaja nakon glasovanja u petak o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, kojim bi bili obuhvaćeni i roditelji negovatelji. “Prišao mi je jedan kolega iz oporbe, poznat kolegi Raspudiću, i rekao mi je: ‘Sramim se ovoga što smo napravili, sram me je što smo pali ovako nisko i doveli onu jadnu djecu i suočili je s tragičnom sudbinom. Žao mi je i što smo napustili sabornicu.’ I to je ono što je istina, to je ono što gledatelji moraju znati”, rekao je.

“Što je Most? Koja je njihova ideologija? Nisu za Ukrajinu, ali nisu rusofili? Bez obzira na to koliko se pokušaju opravdati, oni su bili i ostat će ravnozemljaši s diplomom. Bez ideologije, u sivilu. A kada govorimo o žetonizaciji, podsjetit ću vas na to koliko je mostovaca nekoć bilo ovdje pa su otjerani”, dodao je Zekanović, nakon čega je počeo nabrajati bivše mostovce.

Foto: Hina