RASTU IZGLEDI ANDREJU PLENKOVIĆU: Amerikanci žele iskusnog premijera na čelu NATO saveza?

RASTU IZGLEDI ANDREJU PLENKOVIĆU: Amerikanci žele iskusnog premijera na čelu NATO saveza?

Bivši ministar obrane Ben Wallace rekao je da ne očekuje da će biti sljedeći šef NATO-a, usred tvrdnji da SAD želi da trenutni čelnik ostane.

U intervjuu za Economist, konzervativni zastupnik je rekao da se “to neće dogoditi”, dodajući kako misli da Sjedinjene Države žele da sadašnji glavni tajnik Jens Stoltenberg ostane na toj dužnosti još godinu dana.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, trebao bi odstupiti u rujnu nakon devet godina na čelu vojnog saveza, ali se članstvo mučilo odlučiti o zamjeni prije summita u Litvi u srpnju.

Wallace je prošlog mjeseca iskazao interes za tu ulogu, rekavši za njemačku novinsku agenciju dpa: “Uvijek sam govorio da bi to bio dobar posao. To je posao koji bih volio. Ali također volim posao koji sada radim.”

O ulozi se odlučuje iza kulisa. Neki čelnici EU-a, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, navodno nisu bili voljni prihvatiti kandidata izvan EU-a za tu ulogu, javlja Guardian.

Macron navodno inzistira da budući šef NATO saveza bude iz Europske unije

Također se smatra da su SAD sumnjale u Wallacea, a neki u vojsci negodovali su zbog načina na koji je forsirao tempo oko Ukrajine. U svom intervjuu za Economist, Wallace je spekulirao da SAD žele još iskusnijeg i utjecajnijeg političara da naslijedi Stoltenberga. “Možda žele premijera”, rekao je Wallace.

Ova izjava ponovno u igru vraća hrvatskog premijera Andreja Plenkovića čije ime se spominjalo u spekulacijama o tome tko će naslijediti Stoltenberga. Plenković ima prednost zato što je iz zemlje članice Europske unije i što bi bez većih problema dobio potporu Njemačke i Francuske, najutjecajnijih zemalja Europske unije. Plenkovićeva prednost je i u tome što se jasno pozicionirao kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, ali se nije svrstao među “jastrebove” koji dolaze iz bivših komunističkih zemalja koje su bile pod izravnom kontrolom tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Odgoda od godinu dana odgovara Plenkoviću jer će moći pripremiti stranku za izbore i eventualno uhodati svog nasljednika na čelu HDZ-a. Naravno, Plenković nije jedini premijer Europske unije koji ima solidne izgleda da postane šef NATO saveza pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari razvijati.

Švedski mediji spominjali su više imena – od estonske Kaje Kallas i nedavne finske premijerke Sanne Marin, nizozemskog premijera Marka Ruttea i španjolskog predsjednika vlade Pedra Sancheza do predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i drugih.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić prije nešto više od dva mjeseca komentirala je medijske napise o Plenkoviću na čelu NATO saveza.

“U ovom slučaju to uopće nije apsurdno, jedino je problem u međuvremenu da je HDZ uglavnom uništio opoziciju, velikim dijelom i uz pomoć same opozicije, a u samom HDZ-u uopće ne vidim tko bi mogao preuzeti tu njegovu zadaću”, kazala je Pusić.

Foto: Hina