Ratni zločinac Milan Martić progovorio nakon 24 godine: Nije pokazao žaljenje zbog granatiranja Zagreba

Ratni zločinac Milan Martić progovorio nakon 24 godine: Nije pokazao žaljenje zbog granatiranja Zagreba

Osuđeni ratni zločinac Milan Martić dao je svoj prvi intervju nakon 24 godine.

“Udar na Zagreb bio je jedini način da bar pokušam upozoriti Zagreb da ćemo svim raspoloživim sredstvima braniti te nedužne ljude”, kazao je nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine i ratni zločinac Milan Martić u prvom intervjuu nakon 24 godine. Martić se nalazi u zatvoru Vangala u Tartuu u Estoniji na izdržavanju 35-godišnje kazne za ratne zločine, javlja N1.

“Uvjetno se može reći da sam bio prva žrtva pojave neofašizma u svijetu. Dogodila se akcija ‘Bljesak’, kada su ustaše 1. i 2. svibnja 1995. doslovno pregazile Zapadnu Slavoniju, a pomoći nam nije bilo niotkuda. Naređenje da se gađa Zagreb kao upozorenje donijeto je iz očaja, kada sam dobio informaciju o stotinama pobijenih Srba, među kojima je bilo 57 žena i devetero djece “, objasnio je za Novosti.rs. Inače, u napadu na Zagreb te je godine poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno ih je 181.

Komentirao je Martić i da tijekom operacija Bljesak i Oluja JNA nije ništa poduzela da ih zaštiti, a pomoć nije stigla ni od Republike Srpske, iako su s Palama imali dogovor o zajedničkoj obrani.

Kada je osuđen sudom u Hagu presjedao je Bakone Moloto koji je u kasnijem procesu oslobodio današnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja. Martić kaže da nikada neće zaboraviti Molotovo pitanje tijekom suđenja.

“Pitao me zašto se sami nismo iselili u Srbiju jer bi nas Krajišnike tamo priznali kao narod te bismo tako skratili muke i sebi i Hrvatima. Ni Ante Pavelić se bolje ne bi sjetio”, rekao je za Novosti.rs.

Foto: Hina