Ravnatelj Rebra Ćorušić žestoko kritizirao liječnike zaražene koronavirusom: Bili su neodgovorni, putovali su u Austriju

Ravnatelj Rebra Ćorušić žestoko kritizirao liječnike zaražene koronavirusom: Bili su neodgovorni, putovali su u Austriju

Ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić gostovao je danas na N1 televiziji. Komentirao je informaciju da je zaražen još jedan liječnik s Rebra.

Radi se o kolegici s iste klinike na kojoj je i prvozaraženi kolega, rekao je Ćorušić.

“Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike”.

Ćorušić je rekao i da imaju suspektnu situaciju i za jednog kolegu koji će vjerojatno biti pozitivan, odnosi se na drugu kliniku i tamo se radi epidemiološki monitoring.

Što se tiče sankcija za liječnike koji nisu prijavili vikend u Austriji, te se pokazali pozitivnima na koronavirus, Ćorušić kaže.

“O tome ću razgovarati s ministrom i stožerom Civilne zaštite. Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a bit će i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj liječnika i sestara, no važno je napomenuti da je 140 zaposlenika, medicinskog osoblja, u samoizolaciji zbog kontakta s tih troje ljudi.

Radi se o nedogovornosti troje kolega koji su otišli na vikend, naputak je bio jasan i oni su to prekrižili. Da u se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolirana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, no importiran je zbog vikenda u Austriji”.

Ćorušić smatra i da niti jedan pacijent ne bi smio biti ugrožen zbog navedenih zaraženih liječnika.

“Epidemiološki izvid je napravljen, nemamo saznanja da bi pacijenti imali naznake da su inficirani, jedan koji je testiran je negativan. Nadam se da neće biti kolateralne štete za pacijente”.