Ravnatelj Rebra otvorio dušu kod Stankovića: Do priziva savjesti napravio sam više stotina pobačaja

Ravnatelj Rebra otvorio dušu kod Stankovića: Do priziva savjesti napravio sam više stotina pobačaja

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić poručio je danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 da je protiv pobačaja, ali i njegove apsolutne zabrane, a rekao je i da je sam radio pobačaje do priziva savjesti, dok je to bila radna obaveza.

– Ja zaista jesam protiv pobačaja jer smatram da je to pravo na život. Ali nisam – i to sam više puta ponavljao – ja nisam za apsolutnu zabranu pobačaja, rekao je Ćorušić.

Dodao je da apsolutna zabrana pobačaja, koja se u Europi provodi samo na Malti, nikada nije donijela dobro niti ženama, niti sustavu, niti njihovom zdravlju.

– Iskustveno mogu govoriti o pobačaju jer sam ja to do priziva savjesti radio. To je bila radna obaveza koju smo morali svi raditi. Ja ne znam koliko sam pobačaja napravio, ali sam radio pobačaje i o tome sam vrlo kvalificiran govoriti, rekao je Ćorušić.

Dodao je da je sigurno napravio više stotina pobačaja.

– Ja sam to radio jer sam morao, rekao je također.

Ćorušić je ispričao i kako su na istom odjelu bile žene koje su činile pobačaj i žene koje nisu mogle imati djece i podvrgavale se bolnim postupcima izvantjelesne ophodnje.

– Dakle, isti odjel, zid dijeli žene koje se rješavaju zdrave djece i žene koje silno trpe i pate da bi dobile dijete, rekao je.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Aleksandra Stankovića zašto se onda odlučio za ginekologiju, Ćorušić je odgovorio da izvorno nije ni htio biti ginekolog, već abdonimalni kirurg, ali da to nije mogao dobiti, pa je izabrao, kako je rekao, srodnu specijalizaciju. Rekao je i da nije znao da će morati raditi pobačaje.

O slučaju Čavajda: “U ime KBC-a Zagreb nemam se zašto ispričavati”

Osvrćući se na slučaj Mirele Čavajde, Ćorušić je rekao da osobno nema ništa protiv nje te da osjeća empatiju prema njoj.

Poručio je i da se nema zašto ispričavati u ime KBC-a Zagreb.

– Gospođa Čavajda je bila samo kod nas jedanput, i to 19 dana nakon prve magnetske rezonance koja je učinjena negdje drugdje, dodao je.

– Meni je žao te žene. Zaista s njom suosjećam i imam odgovarajuću empatiju prema svim tim trudnicama, ne samo prema njoj, rekao je Ćorušić.

Foto: HRT