Ravnatelj Rebra progovorio o slučaju specijalizantice koja se cijepila: Evo što se dogodilo

Ravnatelj Rebra progovorio o slučaju specijalizantice koja se cijepila: Evo što se dogodilo

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić u gostovanju na N1 prvo je objasnio povodom vijesti o navodnoj neisplati prekovremenih sati radnicima te bolnice radilo o nesporazumu.

Riječ je bila o vijesti da se, navodno, radnicima za prosinac plaće neće isplatiti odjednom nego na rate.

“Tu se radilo o jednom nesporazumu i žao mi je da je jedan ugledni tjednik na svojim mrežnim stranicma objavio takvu informaciju. To je ‘fake news’. KBC Zagreb ima 5982 uposlenika. Njima 5946 plaća je isplaćena u punom iznosu. Radilo se o 44 uposlenika čiji predstojnici zavoda nisu na vrijeme evidentirali njihov prekovremeni rad, tako da im nismo to mogli isplatiti. Taj dio zaostalih plaća, njima 44, isplaćen je danas”, objasnio je Ćorušić.

Odnosno, kazao je, plaću s prekovremenima u cijelosti je već u ponedjeljak dobilo 5946 radnika, dok je preostalih 44 plaće dobilo u srijedu.

Objasnio je da je uopće do situacije s tih 44 ljudi došlo zato što su predstojnici dva zavoda probili rok za predaju evidencijskih listića s prekovremenima, a koji je bio 8. siječnja:

“Radi se o lažnoj vijesti i to je loše”, ponovio je.

U nastavku je opisivao kako bolnica funkcionira danas:

“Bolnica funkcionira sada kao i većina bolnica u Hrvatskoj, možda čak i mrvicu bolje. Pogodili su nas prvi i drugi potres, u međuvremenu i covid kriza. U ovom trenutku KBC Zagreb radi normalno, dakle i hladni program, nismo ga reducirali u onom obimu u kojem smo mogli napraviti.”

“Sad radimo s nekih 75 do 80 posto”, kazao je.

Za kašnjenja na odjelu ortopedije rekao je da je prije mjesec dana značajan dio radnika bio u samoizolaciji, da je usto na zgradi na Šalati prijetilo da se zbog potresa uruši dimnjak, što je u međuvremenu sanirano.

“Prije mjesec dana smo bili blizu brojke od 300 pozitivnih uposlenika ili u samoizolaciji. Danas imamo 34 pozitivna i 24 u samoizolaciji, što za KBC Zagreb nije puno. I još nam je 109 djelatnika u KB Dubrava i u Klinici za infektivne bolesti”, opisao je Ćorušić sadašnje stanje.

Sad se i medicinske sestre sve radije cijepe

Za treći val  koji se kotrlja Europom rekao je da vjeruje u nastavak dobrih rezultata aktualnih mjera uz pomoć cijepljenja:

“Očekujem da ćemo imati relaksirajući situaciju za mjesec dana. Brine me to što je situacija u okruženju loša, posebno u Sloveniji i u Mađarskoj.”

Rekao je da su do sada za svoje osoblje u KBC-u Zagreb dobili 972 doze cjepiva Pfizer/BioNTech.

“U nekim klinikama odaziv liječnika bio je 100-postotan, u nekima 60-postotan”, rekao je, “Kod sestara je isprva bio odaziv oko 40 posto.”

Rekao je da su i medicinske sestre puno češće počele s cijepiti otkako je postalo jasno da cjepivo ne izaziva bitne nuspojave, te da za nekoliko dana očekuju daljnjih 1000 doza istog cjepiva. Za slučaj specijalizantice koju su iz Bjelovara doveli u KBC Zagreb prije nekoliko dana pod dijagnozom reakcije na cijepljenje, kazao je da se pokazalo da je zapravo riječ o rijetkoj nuspojavi na kortikosteroid što su joj tamo dali kao prevenciju anafilaktičkog šoka:

“Dakle, nije od cjepiva.”