Reagirala ravnateljica gimnazije u koju ide Milanovićev sin: Mlada kolegica ne govori istinu

Reagirala ravnateljica gimnazije u koju ide Milanovićev sin: Mlada kolegica ne govori istinu

Ravnateljica zagrebačke Klasične gimnazije iznijela je svoju stranu priče o naknadnom podizanju ocjena u razredu sina predsjednika Zorana Milanovića.

Prethodno je profesorica matematike u razgovoru za Telegram teško je optužila ravnateljicu, navodeći kako je “ocjene podigla pod njezinim pritiskom”.

Sve je komentirala i ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić.

“Izjava mlade kolegice koja me je u intervjuu izravno optužila da sam naložila mijenjanje ocjena nekolicini učenika nije istinita. Problematično je zašto ove tvrdnje iznosi preko medija i u ovom trenutku, a nije ih iznijela ranije, primjerice prosvjetnom inspektoru koji je bio u nadzoru”, navodi se u odgovoru ravnateljice Klasične gimnazije.

Osim što slijedom rješenja prosvjetne inspekcije kolegici moram izreći upozorenje za utvrđene propuste, nakon ove njene izjave mi ne preostaje ništa drugo nego poduzeti korake nužne za zaštitu ugleda Gimnazije i svog osobnog”, navodi Zdravka Martinić-Jerčić.

Telegram je razgovarao s profesoricom koja je podigla ocjene. Kaže kako je ocjene u razredu koji pohađa predsjednikov sin podigla nakon što je to od nje eksplicitno tražila upravo ravnateljica Martinić-Jerčić.

“Ja sam u tom razredu zaključila ocjene 20. lipnja. Potom me u četvrtak, 23. lipnja ravnateljica pozvala na razgovor s njom i pedagoginjom, vezano za žalbe roditelja iz tog razreda. Bila je riječ o neslužbenim žalbama roditelja na neke situacije iz mog rada, iz nastave.

Ravnateljica i pedagoginja na tom su mi sastanku ukazale što bih trebala promijeniti, na čemu bih trebala poraditi. Rekle su da neke stvari očito treba popraviti, da na neke stvari treba paziti i da ćemo od iduće godine pripaziti i biti oprezniji s radom. Razgovor je time završio”, ispričala je profesorica za Telegram.

Drugi razgovor

“Nakon toga ravnateljica me ponovno poziva na razgovor u ponedjeljak, 27. lipnja. Tada razgovaramo samo ona i ja. Govori mi da je sada došla i pismena žalba predsjednikove supruge mailom i da su ponovno navedene sve iste primjedbe koje su i ranije bile izrečene. Govori mi da očito nije bio dovoljan prijašnji razgovor i da se radi o predsjednikovoj supruzi, čiji je utjecaj neupitan. Nakon toga ravnateljica je od mene tražila da promijenim ocjene.

Ravnateljica Zdravka Martinić-Jerčić

Za troje učenika koji su imali zaključenu ocjenu 4 tražila je da im se zaključi 5. Rekla je i da, ako se to ne dogodi, znamo da će doći inspekcija, ne samo meni nego i školi. Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcije”, priča dalje profesorica.

Povisila ocjene sedmero učenika

Kaže da je pitala ravnateljicu gdje je tu pravda za ostale učenike, a ona je rekla da izvuče prosjeke svih učenika iz razreda pa da vidi ima li netko sličan.

“Ja sam izvukla te prosjeke i nisam znala po kojem bih kriteriju sada trebala odabrati učenike koji bi trebali dobiti višu ocjenu pa sam pitala nju. Ona mi je odabrala učenike koji bi to bili”, priča. Na kraju je, kaže, povisila ocjene sedam učenika.

Kaže da ju je bilo strah što će joj se dogoditi ako ne posluša ravnateljicu. Dodaje i da joj je ravnateljica istog dana kad je tražila promjene ocjena javila da više neće predavati tom razredu.

Nalazi inspekcije

Podsjetimo, prosvjetna inspekcija utvrdila je nepravilnosti u radu Klasične gimnazije u Zagrebu te je u skladu s tim školi i ravnateljici izdan obvezni prekršajni nalog, a ravnateljici je predloženo da nastavnici matematike izda pisano upozorenje, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Nakon provedenog nadzora u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, prosvjetni inspektor donio je rješenje kojim je utvrdio nepravilnosti u radu Škole i izdao određene mjere u skladu s utvrđenim stanjem”, stoji u priopćenju.

Naslovna fotografija: Hina