Reagirala Uprava Jadranke: Evo tko su naši vlasnici i što su sve napravili za Cres i Lošinj

Reagirala Uprava Jadranke: Evo tko su naši vlasnici i što su sve napravili za Cres i Lošinj


Uprava društva Jadranka d.d. reagirala je na tekst Aktivist: Ivan Vrdoljak povezan je s ruskim lobijem. Sada bi njegov pulen trebao kažnjavati Putinove igrače u Hrvatskoj koji je Teleskop prenio s portala Net.hr. Reakciju Jadranke d.d. prenosimo u cijelosti.

“Potaknuti aktualnim zbivanjima, kao i brojnim medijskim objavama, ali dijelom i netočnim, proizvoljnim ili krnjim navodima pojedinih medija, zbog čega smo prisiljeni opetovano reagirati zahtjevima za ispravak informacija, a sve u kontekstu aktualne krize uzrokovane situacijom u Ukrajini, slobodni smo obratiti Vam se u ime hrvatske kompanije Jadranka Grupe te u interesu zaštite integriteta poslovanja u Republici Hrvatskoj, kao i svih zaposlenika trgovačkih društava koja čine dio našeg ukupnog portfelja u Republici Hrvatskoj – društva Jadranka d.d. te društava kćeri Jadranka turizam d.o.o. i Jadranka trgovina d.o.o.


Naši vlasnici, Krešimir Filipović i Predrag Perenčević, kao državljani Republike Hrvatske, dugi niz godina žive i rade u Ruskoj Federaciji, jednako kao i brojni hrvatski državljani koji žive i rade u inozemstvu. Pritom su značajan dio osobne imovine investirali u uspješne projekte u Republici Hrvatskoj, poput naše hotelijersko-trgovačke grupacije koja već 75 godina posluje na otocima Lošinju i Cresu i osigurava redovne prihode za oko 1500 zaposlenika i njihovih obitelji, kako stalno zaposlenih, tako i sezonaca.


Kao rezultat 10-ogodišnjeg ulaganja u hrvatski turizam i gospodarstvo, Jadranka Grupa danas u svom sastavu ima izvrsne hotele 4* te nagrađivane hotele 5* – Alhambru i Bellevue, od prošle je godine restoran Alfred Keller ponosni nositelj Michelinove zvjezdice, dok je maloprodajna mreža Jadranka trgovine d.o.o. žila kucavica otoka Lošinja i Cresa te užeg arhipelaga i svakodnevno osigurava redovitu opskrbu stanovnika kvarnerskoga otočja. Naglašavamo kako svo to vrijeme u Jadranka Grupu ulažu vlastita sredstva te ne isplaćuju već reinvestiraju dobit u daljnji napredak tog Društva, što namjeravaju činiti i dalje.


G. Perenčeviću i g. Filipoviću posljednjeg desetljeća najprirodnije je bilo koristiti dostupnu investicijsku infrastrukturu poput, npr. zatvorenih investicijskih fondova (ZIF) kojima upravlja nepovezano društvo za upravljanje fondovima. Upravo takvo jedno društvo, Alfa-Kapital za upravljanje investicijama i fondovima imovine, upravlja i njihovim novčanim sredstvima u sklopu ZIF-a s mandatom za njihovim optimalnim uvećanjem putem hrvatske tvrtke Beta ulaganja d.o.o., u čijem su 100-postotnom vlasništvu dionice Jadranka Grupe.


U kontekstu navedenog, želimo naglasiti kako je identitet i podrijetlo krajnjeg vlasništva Jadranka Grupe neupitno, o čemu smo, postupajući sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 108/17, 39/19), podnijeli i odgovarajući upis u Registar stvarnih vlasnika.


Sa zabrinutošću pratimo aktualna događanja te ovim putem molimo da u svim budućim objavama u Vašem mediju budu usvojene navedene informacije. Poštujući načelo slobode medija, ljubazno skrećemo pozornost da se naš dopis ne temelji na čl. 40. niti čl. 56. Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13), ne predstavlja otvoreno pismo te samim time ne tražimo njegovu javnu objavu. Držimo nužnim obratiti Vam se neposredno, ukazujući na činjenično stanje, a pritom vjerujući da će isto doprinijeti daljnjem neometanom poslovanju Jadranka Grupe i njezinih tvrtki kćeri te svim
zaposlenicima, kao i ukupnoj hrvatskoj turističkoj ponudi i kapacitetima”, stoji u reagiranju Jadranke d. d koje je potpisao predsjednik Uprave Sanjin Šolić.

Foto: Hina