Richembergh optužuje “radikale” Kolindu i Karamarka da su Hrvatsku unazadili za nekoliko desetljeća

Richembergh optužuje “radikale” Kolindu i Karamarka da su Hrvatsku unazadili za nekoliko desetljeća

Potpredsjednik GLAS- a i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh za N1 komentirao je prava manjina u Hrvatskoj te radikalizaciju javnog diskursa. Za sadašnje stanje optužio je Tomislava Karamarka i Kolindu Grabar-Kitarović, prenosi N1.

“Ovakva komunikacija koju gledamo sada u komunikaciji između Srbije i Hrvatske takva je jer odgovara dnevno političkim interesima. Oni koji su na vlasti žive od radikalizacije, pa makar i verbalne, a zaboravljaju da ona nerijetko dovodi do žrtava. Ne treba se impresionirati onim što govori Vučić, ne treba nas on učiti ni povijesti ni demokratizaciji. Vrh države neadekvatno odgovara na to podgrijavanje mržnje. Prakse netolerancije, optužbi, antimanjinske politike u Hrvatskoj su jako intenzivne u zadnjih pet godina. Mi stalno upozoravamo da to nije samo nadmudrivanje pozicija – opozicija. Time se stvara klima u kojoj nema puno prostora između uvrede i udarca. Te situacije moramo biti svjesni zbog sigurnosti naših građana”, kazao je Beus Richembergh.

Na pitanje je li Pupovac u pravu kada kaže da ovako nije bilo ni u poratno vrijeme devedesetih godina, Beus Richembergh kaže da paralela možda nije dobra, ali da je potrebno imati razumijevanje za njegovu poziciju.

Radikali Kolinda i Karamarko

“Možda je preoštra paralela da se vraćamo u devedesete, to je bio vrijeme radikalnih političkih odnosa, jedan brutalan odnos, ali bih usporedio ovo s opasnim početkom 2000. godina, kada je došlo do radikalizacije političkog jezika, nakon koje smo deset godina bili lažno uvjereni da smo postavili neke standarde. Mislili smo da smo se digli na višu razinu u demokratizaciji, no dolaskom radikala, Kolinde Grabar- Kitarović i Tomislava Karamarka sve je palo u vodu”, kaže Beus Richembergh.

“Činjenica je da Plenković i još neki ljudi iz vrha koalicije nastoje ostaviti dojam svojom retorikom da je sve u redu. Ali realnost je drugačija. Pogledajte političku agendu Karamarka i vidjet ćete da je Plenković izvršio sve započete ciljeve, pa tako i ono kada je Karamarko rekao da ćemo samo kod kuće moći govoriti ono što mislimo, a u javnosti samo ono što je zadano”, kazao je Beus Richembergh.

“Slično kao devedesetih”

Kaže kako je situacija kakvu smo imali u Đevarskama i Uzdolju vrlo slična situaciji koja se 2006. dogodila u Biljanima i Škabrnji, no kako je tadašnja vlast mnogo bolje postupila.

“Ali tada su odmah iz vrha države otišli u Biljane i Škabrnju… Premijer ne može bagatelizirati ovakve situacije. Predsjednica nije rekla ništa, a to pokazuje je prezir prema žrtvama”, kaže Beus Richembergh.

“Pupovac u vladi je dobar za rejting HDZ-a”

“Plenković je pametan, on zna da je za rejting dobro da u vladi sudjeluju i manjinski predstavnici. Ali ako iz HDZ-a stižu poruke netrpeljivosti prema SDSS-u, to nije ni dobra ni konzistentna politika”, poručio je Beus Richembergh.

Zanimljivo, u nastavku intervjua si je naizgled proturječio, te istaknuo desne birače kao ključne.

“Kada vidimo strukturu birača koji su izlazili dva puta na parlamentarne izbore, te na europske izbore, možemo očekivati da će desni glasovi biti motivirani i mobilizirani, a mediji će desnim kandidatima davati više pozornosti. Moguće je da o toj poziciji odluči desno biračko tijelo. Poručio bih svima koji žele živjeti u integriranoj, zdravoj, europskoj Hrvatskoj da razmisle trebaju li izaći na izbore”, rekao je Beus Richembergh.

“Moramo prvo sebe pogledati i zapitati se čega se bojimo. Imamo svoju državu koju nam nitko neće oduzeti, a samo je mi možemo opljačkati i uništiti”, kazao je Beus Richembergh.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina