Riješeno misteriozno ubojstvo bankara Dedića od prije 20 godina: Osumnjičeni nema dosje, a navodno je bivši vojnik ili policajac

Riješeno misteriozno ubojstvo bankara Dedića od prije 20 godina: Osumnjičeni nema dosje, a navodno je bivši vojnik ili policajac

Muškarac (49) uhićen je zbog sumnje da je s još dvije zasad nepoznate osobe u srpnju 1999. sudjelovao u likvidaciji bankara Ibrahima Dedića, priopćeno je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare u PU zagrebačkoj. Kako doznajemo osumnjičen je Tomislav Viktor Basa.

On je uhićen nakon što se poslije deset godina vratio u Hrvatsku. Uz hrvatsko, ima državljanstvo i Švicarske i Nizozemske. S njim je bila uhićena još jedna osoba, a kako su rekli u policiji, nakon provedenog istraživanja za sada je ne povezuju s likvidacijom te će tijekom dana biti puštena, javlja Večernji list.

Što je motiv ubojstva je nepoznanica jer se 49-godišnjak na policiji branio šutnjom. Ni oružje počinjenja nije nađeno, a u policiji o detaljima ubojstva, metodama koje su koristili da dođu do počinitelja nisu htjeli govoriti, pravdajući to tajnošću izvida. Naveli su samo da se radilo o složenom kriminalističkom istraživanju, na kojem se radilo godinama te tijekom kojeg je provedeno niz raznoraznih vještačenja. “Provedene su izvidne dokazne radnje, provedeno je više vrsta vještačenja. Osumnjičena osoba (49) nije dosad evidentirana kao počinitelj kaznenih djela”, kazano je na konferenciji. Muškarac je predan pritvorskom nadzorniku nakon što su ga ispitali. Na konferenciji nisu htjeli potvrditi pripadnost osumnjičenog policijskim ili vojnim krugovima. Uhićen je u Zagrebu, a u Hrvatskoj je bio nekoliko dana. “Prilikom uhićenja reagirao je prilično hladno”, kazano je na konferenciji.

Foto: Damir Senčar/Hina