Robin Harris: Stepinac je najzaslužniji što komunisti nisu uspostavili kontrolu nad Katoličkom crkvom u Hrvatskoj

Robin Harris: Stepinac je najzaslužniji što komunisti nisu uspostavili kontrolu nad  Katoličkom crkvom u Hrvatskoj

U Hrvatskoj većina ljudi još uvijek ne prepoznaje koliko duguju Crkvi za to što danas žive u vlastitoj suverenoj demokratskoj državi. To je omogućilo herojsko svjedočanstvo nekolicine velikih svećenika, a ne šutnja kompromisera u Crkvi. To je pouka i današnjim katolicima u Hrvatskoj.

Katolička Crkva u Hrvatskoj bila je najsnažniji neprijatelj komunizma. Komunistička partija je netočno smatrala da je Crkva zapravo zrcalna slika njih samih. Partija je, međutim, razumijela opasnost za nju od strane Crkve. Oni su se svojski trudili infiltrirati se u njezine redove, podrivati i činiti razdor – što se zvalo „diferencijacija“ – u čemu su čak i imali određenih uspjeha. No prije svega zbog primjera i moralnog autoriteta bl. Alojzija Stepinca – a nemojmo pritom zaboraviti niti splitskoga nadbiskupa Franu Franića i šibenskoga biskupa Ćirila Banića – komunisti nikada u tome nisu konačno uspjeli. Oni nikada nisu uspjeli uspostaviti nadzor nad imenovanjima biskupa. Vjernici nisu prihvaćali one svećenike koji su bili članovi komunističkih svećeničkih udruženja.

Katolička Crkva spriječila je Komunističku partiju da povijesnu hrvatsku naciju pretvori u jugoslavenski proletarijat bez ikakvog korijena.Nedavno objavljena biografija kardinala Franje Kuharića, koju je napisao Miroslav Akmadža, također otkriva veliki doprinos Kuharića u tom smislu. Kuharić je bio duhovni sin i istinski nasljednik Stepinca. Gotovo da mogu čuti Stepinca u riječima koje je izgovarao Kuharić. Njega je također nadahnjivao i Ivan Pavao II.

U trenutcima u kojima je Ostpolitik otišla toliko daleko da nije mogla imati koristi za Crkvu, Kuharić je privatno razmišljao o povlačenju. Osjećao se neshvaćenim i napuštenim. No tada je Ivan Pavao II stvorio novi duh, promičući katoličku viziju ljudske osobe i ljudskoga dostojanstva, nešto što komunizam nikada nije mogao prihvatiti. Kuharić je ujedno bio i veliki domoljub, no uvijek je radio za mir i međusobno razumijevanje.

Imao je jak zdrav razum, koji je u tim vremenima, u kojima su svakakve ludosti vladale, bio potreban.Stepinac, Franić, Banić, Kuharić – ta imena su poznata. No, drugi su gotovo potpuno zaboravljeni – oni svećenici koji su u Staroj Gradiški godinama trpjeli psihičku i fizičku okrutnost i odbili popustiti. I njih se treba sjećati i odati im počast u svjetlu tridesete godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske kao neovisne države.

Dr. Robin Harris je potpredsjednik COK-a i autor knjige “Stepinac – njegov život i vrijeme”

Foto: Facebook