Rusi u velikim problemima u Hersonu: Pripremamo se na teška vremena

Rusi u velikim problemima u Hersonu: Pripremamo se na teška vremena

Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka tisuća civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti ukrajinsku djecu i odrasle, objavio je na Telegramu Vladimir Soldo, čelnik te regije kojega je na dužnost postavila Rusija.

Kiril Stremousov, drugi dužnosnik u Hersonu, kojega je također postavila Rusija, priznao je u izjavi za rusku državnu televiziju da se uprava te regije priprema za “teška vremena”, javlja N1.

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24 veljače, a nakon sedam mjeseci rata, ukrajinska vojska u protuofenzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkiv i Doneck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u u četvrtak da je ukrajinska vojska od 1. listopada vratila pod svoj nadzor više od 500 četvornih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson.

U rujnu su provedeni referendumi o pridruživanju četiriju ukrajinskih regija Rusiji, koja je rezultate glasanja iskoristila kao temelj za pripajanje regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, a Zapad i Ukrajina odbacili su te referendume kao “lažne” i “namještene”.

Nakon mjesec dana vojnog napredovanja ukrajinske vojske i posljedično tomu odluke Moskve da mobilizira 300.000 ruskih pričuvnika, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je i službeno dovršio aneksiju više od 15 posto Ukrajine iako se ruske snage bore da zadrže ukrajinsku protuofenzivu u tim regijama i unatoč tome što nijednu od njih u potpunosti ne kontroliraju.