Rusija optužila Britance: Vi ste raznijeli Sjeverni tok. Stigao je i odgovor

Rusija optužila Britance: Vi ste raznijeli Sjeverni tok. Stigao je i odgovor

Rusko ministarstvo obrane u subotu je ustvrdilo da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, izravno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture.

Ministarstvo obrane nije dokazima potkrijepilo svoju tvrdnju.

“Prema dostupnim informacijama, pripadnici jedinice Britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, pripremi i provođenju terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godine – raznijevši plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2”, reklo je ministarstvo.

Rusija je prethodno okrivila Zapad za eksplozije koje su se dogodile prošli mjesec i kojima su oštećeni plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koje je izgradila Rusija, a koji se nalaze u Baltičkom moru.

No Rusija nikad ranije nije iznijela konkretne dokaze tko je odgovoran za štetu nanesenu plinovodima, koji su bili najveća ruta kojom je Europa opskrbljivana ruskim plinom.

Kremlj je iznova ponavljao da su optužbe o ruskoj odgovornosti za štetu na plinovodima “glupe” te su ruski dužnosnici govorili da je Washington imao motiv jer želi Europi prodavati više ukapljenog prirodnog plina (LNG). SAD je zanijekao umiješanost.

Britanija odbacuje tu tezu

Britanija je u subotu odbacila ruske tvrdnje da su pripadnici britanske mornarice digli u zrak plinovod Sjeverni tok prošlog mjeseca, istaknuvši da je riječ o “lažnim tvrdnjama epskih razmjera”.

“Kako bi umanjilo svoje katastrofalno vođenje ilegalne invazije na Ukrajinu, rusko ministarstvo obrane pribjegava širenju lažnih tvrdnji epskih razmjera”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva obrane.

“Ova najnovija izmišljena priča govori više o raspravama unutar ruske vlasti nego o Zapadu”, dodao je.

Foto: Hina