Ruski veleposlanik nije želio otkriti je li se Putin cijepio sa Sputnikom: Evo što je rekao o oporbenjaku Navalnom

Ruski veleposlanik nije želio otkriti je li se Putin cijepio sa Sputnikom: Evo što je rekao o oporbenjaku Navalnom

Potpuni preokret ove traumatične situacije s nedostatkom cjepiva mogao bi donijeti Sputnik V. Rusko cjepivo, kojeg su donedavno sumnjičavo komentirali i neki naši stručnjaci, sad je postalo glavna uzdanica za dobar dio Europske unije koja je s Rusima počela pregovore o njegovoj registraciji.

A Rusima je Sputnik V postao strateški proizvod za širenje utjecaja prema Zapadu, što opet nije milo drugovima Amerikancima, ali sila nuždu ne pita. Pa je tako i premijer Andrej Plenković za rusko cjepivo pitao svog imenjaka, ruskog veleposlanika u Zagrebu g. Andreja Nesterenka.

Dva Andreja izgleda da su se lijepo razumjela, ali kako od hrvatskog Andreja o tom razgovoru nismo mnogo toga doznali, Lada Marinović pokucala je na vrata ruskog Andreja koji ih je ekskluzivno za RTL Direkt širom otvorio. I otkrio da su upravo danas pregovori o isporuci Sputnika Hrvatskoj, s načelne došli na operativnu razinu i da gotovo sigurno možemo računati na rusko cjepivo.

A njegove riječi su potvrdili i izvori iz Vlade koji su večeras pustili informaciju da idućih tjedana možemo očekivati oko milijun ruskih doza.

Je li Hrvatska službeno zatražila rusko cjepivo od Vaše Vlade? 

U kontaktu smo s vašim vlastima oko cjepiva za koronavirus koje se proizvodi u Rusiji. Za sada su to samo kontakti, ne mogu otkrivati detalje pregovora.

Znači, još nije upućen službeni zahtjev?

Ne mogu vam reći da je ili nije, razgovori su u tijeku.

Jeste li razgovarali o količini cjepiva?

Spominjali smo brojku, ali taj će se broj odrediti od strane vašeg Ministarstva zdravstva.

Ako hipotetski Europska agencija za lijekove sutra odobri cjepivo, bismo li mogli imati milijun doza u Hrvatskoj recimo do kraja idućeg tjedna, odnosno za desetak dana?

rema mojim informacijama, to bi se moglo organizirati, moguće je. Prvo nam treba dozvola Agencije, zatim i službeni poziv od Hrvatske. Što se isporuke tiče, mislim da bismo mogli to napraviti za nekoliko tjedana. Također smo s vašim vlastima dogovarali mogućnost korištenja specijalnih letova iz Rusije gdje se cjepivo proizvodi, kako bi što prije stigla isporuka do Zagreba.

Je li se Vladimir Putin cijepio? 

Pa, rekao je da… zapravo da će se cijepiti kad on odluči. Predsjednik je države, oko njega je cijeli medicinski tim koji ga nadzire i procjenjuje njegovo stanje. Kad oni kažu da može, on će se i cijepiti.

Kako napreduje cijepljenje u Rusiji?

Ide sjajno, broj cijepljenih građana brzo raste, zadnja dva tjedna smo krenuli s masovnim cijepljenjem.

Vjerujete li da je situacija oko Alekseja Navalnog utjecala na imidž Rusije?

Pa on je prezentiran kao borac za što? Ako pogledate sve te ljude koji traže da se oslobodi Navalnog, možete vidjeti da je to samo slogan. Oni su došli prosvjedovati porukama da nisu sretni sa svojim životom.

Kako gledate na poruke sa Zapada koje govore o ruskoj opresiji, kako se osjećate kad vidite sve to?

Negativno. Negativno jer to je 100% licemjerno. Definitvno ima izvještaja iz SAD-a o neredima koji su se dogodili 6. siječnja, ali Navalni je najveća priča. On je kao najveća planina ovdje u Hrvatskoj. A Navalni je u svojim nazovimo ih izvještajima uhvaćen kako iznosi neistine. Kao u dokumentaracu „Putinova palača“ u Njemačkoj je napravljen u mjesec dana. A vi u Europi ste uvjereni kao da su to činjenice. Predsjednik Rusije je više od kralja.

U zadnjem intervjuu ste rekli da čekate što će predsjednik SAD-a reći, kako gledate buduće odnose s SAD-om?

Uz optimističan pristup. To smo rekli službeno već u nekoliko navrata.

Facebook Comments