Sada je posve jasno: Borci pukovnije Azov su u životnoj opasnosti. Vjerojatno će biti mučeni i maltretirani

Sada je posve jasno: Borci pukovnije Azov  su u životnoj opasnosti. Vjerojatno će biti mučeni i maltretirani

Jučer je više od 250 ukrajinskih vojnika evakuirano iz čeličane Azovstal u Mariupolju. Tjednima su se odupirali ruskim napadima u očajnim uvjetima. Pet autobusa vojnika stiglo je u ruski grad Novoazovsk, gdje je Moskva rekla da će ozlijeđenima pružiti liječničku pomoć.

Sedam autobusa stiglo je u novootvoreni zatvor u gradu Olenivka koji je pod ruskom kontrolom, prenosi N1.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se akcija spašavanja vojnika nastavlja. “Nadziru se naši vojni i obavještajni časnici. U to su uključeni najutjecajniji međunarodni posrednici”, rekao je Zelenski. Rusija i Ukrajina su spominjale sporazum prema kojem bi vojnici mogli napustiti čeličanu, ali mnogi detalji o tom dogovoru nisu javni. Preostala pitanja su: koliko je još boraca unutra? Je li dogovorena zamjena zarobljenika i ako jest, pod kojim uvjetima?.

Kremlj je rekao da će se prema zarobljenicima postupati u skladu s međunarodnim standardima. Ukrajina je rekla da želi razmjenu zarobljenika.

Zamjenik ruskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski je na Twitteru rekao da dogovora nije bilo. Novinska agencija TASS izvijestila je da ruski odbor planira ispitati ukrajinske vojnike – mnogi od njih su pripadnici bojne Azov – u sklopu onoga što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Državne dume, donjeg doma Rusije, rekao je: “Nacističke zločince ne treba razmjenjivati.”

Leonid Slutski, jedan od ruskih pregovarača u pregovorima s Ukrajinom, nazvao je evakuirane borce “životinjama u ljudskom obliku” i rekao da ih treba pogubiti.

Pukovnija Azov formirana je 2014. kao ekstremno desna milicija za borbu protiv separatista koje podržava Rusija, iako poriču da su fašistički ili neonacistički. Ukrajina kaže da je pukovnija reformirana i da je dio Nacionalne garde, prenosi Index.

Na slici: Zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko