Kada smo svojevremeno bili na otoku Kaknu, do kojeg se može doći samo brodicom, i posjetili Ninu i Slavena Radovčića s obitelji, u konobi 7. nebo – smještenoj usred maslinika na tom otočiću, pripremili su nam svoju inačicu salate od hobotnice.
Jednostavno je to, ali izuzetno ukusno jelo, koje možete pripremiti i za Badnjak, a pogotovo ako je, poput naših domaćina, napravite s domaćim namirnicama.
U nastavku vam ostavljamo recept za jedan od simbola dalmatinske, ali i mediteranske kuhinje. Stoga, ako hobotnicu imate u škrinji, ovih blagdana je odledite i uživajte u jelu koje obožavaju generacije, prenosi Jutarnji list.
SALATA OD HOBOTNICE
Trebat će vam:
1 kg hobotnice
sol
papar
3 češnja češnjaka
svježi peršin
1 žlica kapara
nekoliko crnih maslina
4 žlice maslinova ulja
3 žlice domaće kvasine
Priprema:
Hobotnicu narežite na nekoliko većih komada pa je kuhajte u ekspres-loncu na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Hobotnica je kuhana kad posve omekša, a svi narezani dijelovi pocrvene. Hobotnicu zatim narežite na manje komade i začinite protisnutim češnjakom, svježim peršinom, crnim maslinama, soli, paprom, kaparima, maslinovim uljem i domaćom kvasinom. Sve dobro primiješajte, a salatu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Foto: Pixabay