SAMOUVJERENI FINANCIJSKI ANALITIČAR: Ja imam “kristalnu kuglu” i sad ću vam reći što će se dogoditi nakon uvođenja eura

SAMOUVJERENI FINANCIJSKI ANALITIČAR: Ja imam “kristalnu kuglu” i sad ću vam reći što će se dogoditi nakon uvođenja eura

Financijski analitičar i ekonomist Neven Vidaković u Novom danu je govorio o uvođenju eura i namjerama novog ministra financija Marka Primorca.

“Novi ministar je već rekao sve što će napraviti. Kako bi traderi rekli, otvorio je sve svoje karte i rekao zašto je bivši ministar otišao. Država funkcionira operativno isto kao i vi i ja. Mi imamo svoj tekući račun, kao i država. Taj račun ima i američka država, koji se nalazi u FED-u. Karakteristika američkog stanja je da imaju jako malo sredstava. Hrvatska država zbog politike straha i opreznosti je još pod ministrom Šukerom jako digla taj balon. Novi ministar je u svom svjedočenju rekao da država ne planira akumulirati sredstva, već ih upotrijebiti”, rekao je Vidaković.

Kako ublažiti inflatorni udar?

“Veliki izdašni program kojim se hvalila Vlada nije ništa nego socijalna pomoć. Ona može ublažiti inflatorni udar”, rekao je.

Što se tiče tekućih proračuna, ja sam u veljači rekao da imamo tri mjeseca da se pripremimo za krizu državnog duga. Ako slušate sve klonove koji su rekli da će ulaskom u euro smanjiti kamatne stope, ti isti danas govore da će nam eurozona biti štit. To se pokazalo kao laž. Da je to tako, onda ne bi nakon Draghijeve ostavke talijanske obveznice skočile pola posto”, rekao je.

Kaže da više nitko u EU ne želi financirati institucije.

“EU zbog je neozbiljnosti svojih institucija samu sebe prepustila na milost i nemilost financijskim špekulantima, koji su zaključili da je profitabilnije uništiti financijsku stabilnost Europe nego je spašavati”, rekao je.

“Svi bježe iz Europe”

“Svima je jasno da je posuditi svoj novac Europi financijski riskantno. Zato svi bježe iz Europe”, navodi Vidaković.

Kako navodi, “nitko nema kristalnu kuglu”.

“Osim mene, koji imam. Već dvije godine detaljno govorim što će se dogoditi. Ta kristalna kugla je rezultat 20 godina akumuliranja znanja i zdravog razuma. Kada razmišljate o tome što ćete slagati, onda imate situaciju u kojoj su u ožujku HNB i Vlada govorili da će uvođenjem eura pasti kamatne stope pasti. Sada vidimo da rastu i imamo laž da je to štit. pa zašto onda Italija i Grčka imaju tolike kamatne stope?”, kaže Vidaković.