Sandra Benčić žestoko napala Škoru i Plenkovića: Oni su u prikrivenoj koaliciji, a Zagreb im treba kao bankomat

Sandra Benčić žestoko napala Škoru i Plenkovića: Oni su u prikrivenoj koaliciji, a  Zagreb im treba kao bankomat

Saborska zastupnica Platforme Možemo Sandra Benčić gostovala je danas u studiju Večernjeg TV-a.

Benčić je komentirala odličan uspjeh platforme Možemo! na lokalnim izborima, pogotovo u Zagrebu, napade Miroslava Škore na njih i njihovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, ali i govoriti o planovima Možemo! za budućnost.

“Svjesni smo odgovornosti i to od početka kampanje prije šest mjeseci. Želim se zahvaliti građanima na takvoj potpori koja je jasno rekla zbogom dosadašnjem modelu upravljanja gradom”, rekla je Sandra Benčić za Večernji TV komentirajući odličan rezultat na izborima.

Na pitanje jesu li počeli pregovori sa SDP-om i kakav im je plan, dodala je: “Već smo i u večeri izbora poručili da možemo surađivati s progresivnim strankama od centra na lijevo. Samo je SDP prešao prag, razgovarat ćemo s njima. Pregovori još nisu počeli. Tomašević je te večeri nazvao Klisovića, a on je pozvao svoje glasače da mu daju potporu. Želimo stabilnu većinu u skupštini, ne podržavamo politiku žetončića, kako bismo mogli provesti sve reforme.”

Što Zagrepčani mogu očekivati od mlade opcije Možemo!?

“Nikad nismo upućivali poruke straha niti bismo tako upravljali. Želimo pozitivnu atmosferu kako bismo revitalizirali grad. Sve što radimo ćemo redovito komunicirati prema građanima, napravit ćemo financijsku reviziju poslovanja grada i Holdinga, restrukturirat ćemo preveliku gradsku upravu. To znači da ćemo postaviti uvjete prepoznavanja kvalitete rada, a neke ćemo alocirati u Ured za obnovu jer ćemo tamo trebati mnogo ljudi. Očekujemo da pročelnici ureda daju svoje mandate na raspolaganje. Ako ne budu htjeli postoje načini da ih se razriješi, no očekujemo da će biti kooperativni. Svi koji su dobro radili ostat će na svojim pozicijama za razliku od onih koji su bili vezani za štetnu Bandićevu ostavštinu”, rekla je Benčić.

“Nije bilo direktnih prijetnji, no postojali su pozivi interesnih skupina. Odbili smo ih. Nikoga nećemo pitati ‘kaj bi ti štel biti’. Razgovarat ćemo po proceduri kao sa svima”, dodala je.

Oštro otvaranje drugog kruga

Komentirajući Škorine optužbe da je Možemo ekstremna ljevica objasnila je.

“Škoro je otvorio drugi krug na ružan način, a na taj način je vodio i prvi krug. Ništa konstruktivno nismo mogli čuti iz njegova stožera. Agencija koja radi za njih s lažnih je telefona difamirala sve druge kandidate, sve smo prijavili HAKOM-u, a on na kraju ništa nije demantirao. On je i u izbornoj večeri najavio da će kampanju za drugi krug postaviti isključivo na ideološki način, što je za očekivati jer oni se u drugim temama ne snalaze.”

Sandra Benčić i Katarina Peović

U Zagrebu teško takva retorika može proći pa je li možda Škoro kroz Zagreb vodi bitke koje ga očekuju zapravo u drugim dijelovima Hrvatske?

“Da, on koristi tu poziciju, a vidi se da ga nije briga za Zagreb i Zagrepčane. Ovo mu je pozornica kako bi konsolidirao desnicu diljem Hrvatske. To je politički neodgovorno, a posebno prema gradu u kojem živiš i koji je mnogo pretrpio u posljednjih godinu dana. Šteta što nemamo dostojnijeg protivnika.”

Komentirala je i izjavu župana Anušića koji je kazao da bi glasao za Škoru da živi u Zagrebu.

“Kada je HDZ-u nedostajala većina u Saboru za ključna pitanja tko se nije pojavio i omogućio im da imaju većinu – Miroslav Škoro. Dio te priče su i Suverenisti, odnosno Hrvoje Zekanović, koji često daju ruke HDZ-u. To je prikrivena koalicija koja se događa po potrebi. Domovinski pokret bi malo bio opozicija, a malo pomaže HDZ-u. To je sve ista interesna grupacija, a kroz interese vide i politiku. Nije im važan niti ideološki dio koji prodaju već samo da zauzmu pozicije i dođu do bankomata. HDZ-u je u interesu sačuvati Zagreb kao bankomat. Škori isto jer je od tog bankomata imao koristi za svoja poduzeća. Tako je od Zagreba u devet godina preko poduzeća u kojem je bio suvlasnik izvukao 139 milijuna kuna. Zagreb više neće biti bankomat nego će svojim sredstvima raspolagati racionalno. Javna nabava će dovoditi do smanjenja cijene a ne kao dosad – povećanja.”

Tomašević je u intervjuu za Večernji kazao da ste superiorni Andreju Plenkoviću i da mu možete parirati na mjestu premijera?

“Velika većina naših članova bi bili superiorni našem premijeru i ne samo zato jer smo se izbrusili na određenim područjima, već i zato što nije veliki izazov. Jer on stalno lupa po jednoj noti, a to je bahatost. Uvijek bahato odgovara, a ne daje suštinski politički sadržaj i odgovor na pitanje. Oni vladaju jer je oporba dosad imala za cilj rušenje HDZ-a, a ne drugačiju politiku koju će ponuditi građanima. Mi smo snažna oporba i Tomašević se svakako profilirao kao jedan od lidera. Postavljamo standard komunikacije i političkog rada koji će i drugi morati slijediti”, rekla je Benčić.