Sanja Sarnavka uvrijedila tisuće ljudi: Taj Hod za život ne vrijedi ništa, s njima maršira ratni zločinac

Sanja Sarnavka uvrijedila tisuće ljudi: Taj Hod za život ne vrijedi ništa, s njima maršira ratni zločinac

Gošća Dnevnika  N1 televizije Sanja Sarnavka komentirala je današnji Hod za život i poruke koje su poslane s njega.

“Očito su prošli obuku da moraju govoriti samo pozitivno, a ništa negativno. Ako su za to da se poštuje život od začeća do smrti, naravno da su za zabranu pobačaja. S tim imam silnih problema. Nažalost, nemam vremena. Kad vas se hapsi i ispituje, to traje 4 i pol sata. Taj Hod za život ne vrijedi ništa kad s njima u prvim redovima maršira jedan ratni zločinac, osuđen zbog ubijanja u Ahmićima, pokolja u kojemu je bilo 11 djece”, kaže Sarnavka i dodaje kako su isti ti ljudi i protiv imigranata, opet na svoj pozitivan način.

“Taj život je svet samo istomišljenicima i svojim vjernicima valjda. Ne možemo reći da su hrvatski orijentirani, to je krenulo iz SAD-a”, govori Sarnavka o pokretu.

Grupa aktivistikinja koja je pokušala spriječiti povorku Hoda za život da prođe Praškom ulicom kažu da traže legalan i dostupan pobačaj. U Hrvatskoj je pobačaj legalan, ali je li dostupan?

“On nije dostupan. Trend je da liječnici imaju priziv savjesti. Prema zakonu smo dobili ove godine 4 izvanredna prijedloga zakona koji reguliraju priziv savjesti i pobačaja, ali vlast se boji pa ih drži u ladici. Danas većina žena koje mogu i imaju sredstva rade privatno. Tamo naglo dosta liječnika gubi priziv savjesti. Odlaze u Brežice gdje je pobačaj jeftiniji nego u Zagrebu. Nažalost, neke pribjegavaju i drugim stvarima koje uzrokuju neplodnost i smrt”, rekla je Sarvnaka.

Vladi kao da se ne žuri donijeti novi zakon o pobačaju. Izbjegavaju li to?

“Naravno, kao što je bio u ladici toliko desetljeća. I Ustavni sud je izbjegavao pa kad su konačno donijeli pravorijek… Mi nismo pobornice pobačaja, ali naprosto smatramo da čitav svijet shvaća da će žene vršiti pobačaje odobravala to država ili ne i da su posljedice pogubne ako se ne rade u zdravstvenim ustanovama”, objašnjava Sarnavka koja kaže i kako od vladajući dopire samo “potpuni muk” pa se tako nitko nije pojavio ni na raspravi koju su organizirale u Saboru.

U SAD-u je savezna država Alabama pobačaj potpuno zabranila. Postoji li mogućnost širenja tog trenda?

“Mi idemo unatrag, to je definitivno. Dođe mi tužno kad se sjetim da sam 2001. radila prvu kampanju i da je bio dobar odjek. Ono što stalno govorim, mi bi trebali organizirati Hod za žive. Svako peto dijete u Hrvatskoj je ispod granice siromaštva. Toliko je siromašne djece. U posljednjem izvještaju pravobraniteljica, koja je inače nevidljiva i to joj jako zamjerim, piše da je imala 176 individualnih prijava zbog nasilja nad djecom. Kad se rode, ta djeca očito nisu njihova više na njihovoj skrbi. Ne mole pred onkološkim odjelima ni pred sigurnim kućama. Ako ste stvarno za život, brinite za djecu koja su živa i među nama. Ništa im ne vjerujem”, zaključuje Sarnavka.