Saša Kosanović pozvao Antu Prkačina na tribinu o ćirilici pa poručio: U uređenim državama bi ovakve izvodili u lisicama

Saša Kosanović pozvao Antu Prkačina na tribinu o ćirilici pa poručio: U uređenim državama bi ovakve izvodili u lisicama

Tribina “Ćirilica, naše pismo” u prostorijama Srpskog privrednog društva Privrednik u Zagrebu u utorak je prošla uz povišene tonove, pri čemu je prednjačio saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin. Ostali govornici bili su SDP-ov eurozastupnik Predrag Fred Matić i pjesnik Siniša Vuković.

Rekao je da ćirilica isključivo političko pitanje, dodavši da su Srbi i Hrvati dva vrlo slična naroda koja se nemaju razloga tući.

Hrvatska ima politički nepismeno vodstvo i rado ni mijenjao premijera Andreja Plenkovića za srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kojemu se, kako je rekao, “divi zbog načina kako vodi Srbiju”.

“Vukovarski Srbi bahati su i bezobrazni zbog blizine Srbije i moraju shvatiti da su izgubili rat”, poručio je. 

Saša Kosanović

Tema je očekivano bila i Jasenovac. Rekao je kako je broj ekshumiranih žrtava Jasenovca mnogo manji nego od službenih brojki: “Leševi su plutali Savom tek nakon što je pobijedio Josip Broz“.

Tita je opisao kao jednog od najvećih zločinaca u povijesti, a govorio je i o žrtvama ustanka u Srbu.

Moderator Saša Kosanović u jednom mu je trenutku rekao da bi se “u uređenim državama nakon izrečenih revizionističkih iskaza s tribina izlazilo u lisicama”.

“Mnogi Vukovarci nisu izašli iz rata ni nakon 30 godina, između ostalog zbog neriješenih pitanja nestalih i procesuiranja ratnih zločinaca. Kako nema imena krivaca, ćirilica je na meti ni kriva ni dužna”, rekao je Matić, dodavši da Hrvati imaju moć, a Srbi inat: “Hrvatima ćirilica ne smeta, a Srbima ne treba jer je prije rata vrlo malo korištena”.

Voditelj je najavio da će se “tribine ovakvog tipa održavati i dalje da se vidi sa čime su suočeni Srbi u Hrvatskoj”

Foto: Hina