Sastale se dvije drugarice: Radnička fronta napisala ushićeno priopćenje

Sastale se dvije drugarice: Radnička fronta napisala ushićeno priopćenje

Gradonačelnica Graza Elke Kahr iz štajerske KPÖ – Komunističke partije Austrije – u društvu dvadeset i pet najbližih suradnika i partijskih drugova i drugarica, boravila je u Rijeci od 16. do 19 lipnja.

Iako je u Rijeku stigla radi odmora i jačanja drugarskih odnosa u vlastitom timu, posredništvom političke aktivistice Rade Zergol iz talijanske parije Rifondazione Comunista u petak 17. 06. 2022., karizmatična gradonačelnica i njen tim održali su poludnevni sastanak s članovima i članicama Radničke fronte uz neizbježni obilazak riječkih Spomenika posvećenih sjećanju nob-e i radničkih pokreta, stoji u priopćenju Radničke fronte.

Nakon razgovora i razmjene iskustava vezano uz temu poboljšanja javnog prijevoza kao i probleme razvoja društvenog stanovanja i organiziranja savjetništva za unajmljivače stanova koje je uveliko doprinijelo uspjehu Elke Kahr i KPÖ u austrijskoj Saveznoj državi Štajerskoj, Elke Kahr i Katarina Peović položili su vijence u spomen žrtvama fašizma i palim partizanskim borcima i borkinjama ispred Spomenika oslobođenju Rijeke na Delti.

Nemanja Cvijanović prisutnima je objasnio povijesni kontekst spomenika, nakon čega je grupa posjetila i spomen-obilježje na Stubama trinaestorice strijeljanih kao i bivšu zgradu policijskog zatvora iz međuratnog razdoblja u kojoj je nakon organiziranja štrajka u brodogradilištu u Kraljevici bio zatvoren Josip Broz Tito.

Nakon obilaska spomenika, članovi i članice KPÖ i Radničke fronte nastavili su druženje na zajedničkom ručku prilikom čega je uspostavljena suradnja mladih KPÖ i mladih Radničke fronte. Razmijenjena su iskustva organizacije tematskih edukacijskih programa kroz organizaciju čitalačkih grupa. U Rijeci je već nekoliko godina aktivno djeluje čitalačka grupa Radničke fronte otvorena za javnost – trenutno pod voditeljstvom Adama Martića. Zanimljivo je da u Štajerskoj mladi KPÖ organiziraju čak pet javnih čitalačkih grupa namijenjenih ljudima različite životne dobi, ističe se u priopćenju Radničke fronte.

Na slici: Gradonačelnica Graza Elke Kahr i Katarina Peović

Foto: Hina