Kolinda izabrala izborni stožer: Morala je raditi kompromise s Plenkovićem, a najviše je brine sraz sa Škorom

Kolinda izabrala izborni stožer: Morala je raditi kompromise s Plenkovićem, a najviše je brine sraz sa Škorom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je okupila tim za predsjedničku kampanju. Čelnik izbornog stožera bit će Osječko-baranjski župan i predsjednik županijskog HDZ-a Ivan Anušić, čija je glavna zadaća, kako navodi Jutarnji, predsjednici osigurati glasove u Slavoniji gdje, prema posljednjim anketama, Škoro osvaja 30% glasova.

Glasnogovornik kampanje bit će HDZ-ov glasnogovornik i novinar Zoltan Kabok.

U timu će biti i Ivo Ivančić, glavni direktor Verna, Plenkovićev izbor i neki čak govore da ga je on htio za šefa kampanje, ali je predsjednica inzistirala na Anušiću, koji je i Plenkoviću blizak i očito je kompromisno rješenje. Ivančić je član Uprave HDZ-ove Zaklade državnog zavjeta, voditelj Političke akademije HDZ-a, a bio je član radne skupine za izradu novog statuta stranke, prenosi Jutarnji list.

U srazu sa Škorom računaju na operativce

– Predsjednička kampanja je terenski, krvav posao, a za to trebamo terenske operativce. Sigurno ćemo se osloniti na jake stranačke ljude na terenu, koji neće biti u stožeru, ali će igrati jako važnu ulogu u našoj kampanji. Damir Jelić (karlovački župan) pokrivat će svoju županiju, na jugu zemlje računamo na Matu Frankovića (gradonačelnik Dubrovnika), Ličku županiju držat će nam Darko Nekić (bivši gradonačelnik Senja), u Zadarskoj županiji oslonit ćemo se na župana Božidara Longina, u Vukovarskoj na zamjenika župana Josipa Dabru te na gradonačelnika Ivana Penavu.

Zanimljivo, izvor blizak predsjednici kaže kako se u Splitskoj županiji ne misle osloniti ni na gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu ni na šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića, nego prije svega na župana Blaženka Bobana.

– Opara jednostavno nije jak operativac. Iako je Škorić dosad vodio izborne kampanje, treba uzeti u obzir njihove međusobne odnose. Opara je jedna struja, Škorić druga, Ante Sanader (šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a i novi politički tajnik) je treća struja… Tako da u operativnom smislu najviše računamo na Bobana. To, naravno, ne znači da svi nabrojani neće dati maksimalni doprinos Kolindinoj kampanji – kaže naš izvor.

Drugi sugovornik pak kaže kako je logično da šef izbornog stožera u Dalmaciji bude župan Boban jer ima velik ugled u Dalmaciji i ljudi na terenu ga vole. Dodaje kako će se najveća bitka sa Škorom voditi u Slavoniji i Dalmaciji, gdje je najveći bazen HDZ-ovih birača, te da su se zbog toga odlučili za tamošnje najjače ljude na terenu.

“S Mikulićem ne možemo dobiti izbore u Zagrebu”

Zanimljivo je i da se u Zagrebu stožer neće u operativnom smislu osloniti na šefa zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića (koji je postao glavni državni inspektor), nego na zastupnika Ivana Ćelića, tajnika zagrebačkog HDZ-a, koji najbolje poznaje teren.

– Ćelića žele sami zagrebački HDZ-ovci, a koliko znam, on je i jako dobar operativac. Nažalost, s Mikulićem jednostavno ne možemo dobiti izbore u Zagrebu – kaže naš izvor. Usto, kažu nam neki drugi sugovornici iz HDZ-a, Mikulić je preuzeo posao glavnog državnog inspektora i ne bi ni imao vremena za kampanju. A Ćelić je prilično blizak i s Crkvom, umjereni je konzervativac, član Vijeća za laike HBK uime Zagrebačke nadbiskupije, a gaji dobre odnose s umjerenijim dalmatinskim biskupima (dubrovačkim, hvarskim, zadarskim).

Ostaje otvoreno pitanje tko će voditi stožer na Kvarneru i Istri. Logičan bi izbor bio Oleg Butković, koji je jako blizak predsjednici i potpredsjednik je stranke, ali on je i ministar pa se postavlja pitanje hoće li stići tako aktivno sudjelovati u kampanji. – To još nismo definirali – kaže sugovornik iz HDZ-a.

Računaju na Reinera i Stiera

Za odnose s konzervativnijim dijelom biskupa i kardinalom zadužen je Željko Reiner.

U kampanji jako računaju i na Plenkovićeva oponenta u stranci, Davora Stiera. S njim je već odrađen razgovor i obećao je punu potporu. S druge strane, nekadašnji glavni operativac kampanje, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, logično, neće imati aktivnu ulogu, a u HDZ-u ne očekuju ni da će odmagati. – Nemam nikakvih dvojbi da će radi stranke i Kovač i Brkić podržati predsjednicu. Brkić joj sigurno neće pomagati, ali ni odmagati, a ista je priča i s bivšim savjetnikom Vladom Galićem – kaže sugovornik.

Umirovljeni general bojnik Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, bit će veza između braniteljske populacije i stožera predsjednice. – Uostalom, uz Filipovića, dobru vezu s braniteljima ima i sam šef izbornog stožera Ivan Anušić – kaže izvor Jutarnjeg.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina