“Savršeno!” Jakovčić predstavio knjigu. Objasnio kako je postao pravi Europljanin

“Savršeno!” Jakovčić predstavio knjigu. Objasnio kako je postao pravi Europljanin

“U tom trenutku sam shvatio da u Europskom parlamentu ne zastupam samo Hrvatsku, već da zaista trebam zastupati interese svih građana Unije.”

“Parfait!”, odnosno – “Savršeno”, naslov je prve knjige bivšega predsjednika IDS-a i sadašnjega počasnog predsjednika stranke te dosadašnjeg zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića, koju je predstavio u Rovinju. U knjizi govori o svojem radu u Europskoj Uniji, od pitanja Brexita, terorizma u Sjevernoj Irskoj pa sve do zaštite istarskog terana, piše Direktno.hr.

Naziv knjige se odnosi na kompliment koji je dobio od gradonačelnika Sainte-Alvere-a, nakon neplaniranog javnog nastupa u tom gradu.

“To se dogodilo 17. kolovoza 2015. godine oko podne. Skup je organiziran u povodu namjere francuskih vlasti da ukinu žandarmerijsku postaju u tom gradiću. U Sainte-Alvere doputovao sam pola sata prije s namjerom da razmijenimo iskustva o tartufima, međutim dočekao me gradonačelnik i zamolio da govorim na prosvjedu kao predstavnik Europskog parlamenta. Nisam tad znao ni tko skup organizira i bio sam pomalo zbunjen, ali sam odlučio podržati zahtjev okupljenih mještana. Na koncu sam dobio veliki aplauz okupljenih i u tom trenutku shvatio da u Europskom parlamentu ne zastupam samo Hrvatsku, već da zaista trebam zastupati interese svih građana Unije”, rekao je Jakovčić.

“Skupili smo petogodišnji rad u Europskom parlamentu, koji je stao u jednu knjigu. Još se puno toga ima reći, međutim ovdje je na neki način ono što mislim da je obilježilo mandat. Ima puno stvari koje bih mogao istaknuti, međutim vjerojatno će se na kraju najviše pamtiti da je teran potvrđeno postao ponovno Istrijan, ali mislim da sam puno važnih napravio i na području poljoprivrede, brodogradnje, zaštite okoliša i manjina”,  naglasio je.

Dodao je kako je puno govorio o opasnosti terorizma, o migrantima te da je aktivno sudjelovao u raspravama oko Brexita te da je poseban naglasak stavio na Sjevernu Irsku.

“Imao sam prilike posjetiti tu zemlju i zalagati se za mir, kao što sam se uvijek i svugdje zalagao kad sam to mogao činiti. Ono što je na neki način vrijedno podcrtati jest to da sam zajedno sa svojim timom uspio čak osam točaka staviti na dnevni red plenarnih sjednica parlamenta. To nikad nitko nije napravio, a jedna statistika kaže da sam se 596 puta javio za riječ, što znači da se u proteklih pet godina čulo pomalo o tome što čovjek iz Istre misli u Europskom parlamentu”, kazao je Jakovčić.

Foto: Slavko Vukadin/Hina