SDP osudio izjavu brigadira Raosa koji je rekao: Ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine

SDP osudio izjavu brigadira Raosa koji je rekao: Ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine

SDP strogo osuđuje današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, a u kojima navodi kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine”, priopćio je Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a Hrvatske, javlja Novi list.

– Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni.

Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa, napisao je Ranko Ostojić.

Ministarstvo branitelja se oglasilo o izjavi svog izaslanika Matka Raosa povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a, javljan RTL.

“Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće.

Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno”, objavilo je ministarstvo koje se nije ogradilo od Raosove izjave.

Poslijepodne su se oglasili i iz Vlade. Ogradili su se i poručili – Raos nije govorio u ime vlade, niti je tamo bio vladin izaslanik.

Podsjetimo, Raos je tijekom govora, u kojemu je kazao kako je tu u ime potpredsjednika vlade i ministra branitelja, kazao “da nije bilo 10.4.1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.

Izjavu izaslanika Raosa osudio je i SDP te poručio da je “nedopustivo da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina”.

Foto: Hina