SDP-ovac Horvat se vratio kući: Je li mu pomogla “partijska knjižica”?

SDP-ovac Horvat se vratio kući: Je li mu pomogla “partijska knjižica”?

Ja u tome nisam ništa kriv, rekao je vlasnik međimurske tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca Đuro Horvat, koji je uhićen zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada.

Horvat je u izjavi za novinare u svojoj tvrtki Tehnix nakon povratka kući rekao da mu je jasno sve što mu se stavlja na teret, ali da nije kriv.

– Ja u tome nisam ništa kriv. Baš ništa, sad sam već dokazao kod advokata i drugih, rekao je Horvat. Dodao je da je njegova tvrtka Tehnix sve svoje proizvode patentno zaštitila, pa tako i za projekt u Rijeci, prenosi HRT.

U Horvatovoj tvornici vlada pravi zavjet šutnje

Novinar HRT-a Ivica Grudiček javio se ispred Horvatove tvornice Tehnix u HTV-ove Vijesti u 14 sati, rekavši kako je Horvat oko 13.20 stigao u svoju kuću u Donji Kraljevec.

– To su sve moji patenti, ne osjećam se odgovornim, rekao je Horvat tada.

U Horvatovoj tvornici vlada pravi zavjet šutnje. Tehnix zapošljava 500-tinjak radnika, okosnica je tog kraja, izvozili su, dobro poslovali, a sada je te ljude šokirala informacija da će račun tvrtke biti blokiran, javio je Grudiček.

Horvat je često proglašavan poduzetnikom godine, dobivao je brojne nagrade, tepalo mu se da je moralni kapitalist. Često je kritizirao poduzetničku klimu u Hrvatskoj, rekao je da mnogo lakše posluje sa zapadnim zemljama, pa čak i Rusijom prije embarga.

SDP će suspendirati Horvata


H
orvat je član SDP-a i bit će suspendiran do okončanja postupka, potvrđeno je u srijedu iz središnjice SDP-a.

Horvat je član SDP-a još od 1990-ih godina i sukladno stranačkom Statutu stranke biti će suspendiran do okončanja postupka, navode u SDP-u. To je u SDP-u uobičajena procedura u kojoj se, u situacijama kao što je ova u kojoj se našao vlasnik Tehnixa, članovi suspendiraju do okončanja postupka, a ako budu oslobođeni krivnje vraćaju u stranku. Ako pak budu osuđeni izbacuje ih se iz stranke.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u utorak je u suradnji s policijom uhitio u Hrvatskoj pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU, među kojima je i poduzetnik Đuro Horvat (80).

EPPO je u srijedu pokrenuo istragu protiv petero uhićenih
zbog malverzacija pri izgradnji riječke sortirnice otpada, a istražni zatvor zatražili su za sve osim za poduzetnika Đuru Horvata (80) zbog njegovih godina i zdravstvenog stanja.

Zanimljivo je SDP-ovac Horvat dobio lukrativan posao od Rijek u kojoj SDP-ovci vladaju od uspostave hrvatske demokracije. Unatoč tomu, Peđa Grbin se pravi nevješt pa se pita kakva je poveznica između Horvata i Rijeke.

Foto: HRT