SDP-ovka Marić snažno podržala profesoricu Zadravec: Zovak je sve banalizirao, a Dulibić nije bio konkretan

SDP-ovka Marić snažno podržala profesoricu Zadravec: Zovak je sve banalizirao, a Dulibić nije bio konkretan

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u utorak je saslušalo smijenjenu predstojnicu Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnica Dijanu Zadravec koja je iznijela svoje dokaze o kriminalnim radnjama kojim je izvlačen novac iz te bolnice. Zadravec je rekla kako je krajem 2020. otkrila kriminalnu hobotnicu u bolnici u kojoj je izvlačen novac u džepove liječnika, zbog čega je odgovorne prijavila za zlouporabu položaja i ovlasti, a neke odjelne liječnike za krivotvorenje isprava. Na saslušanju Zadravec bila je i saborska zastupnica Andreja Marić (SDP), inače i sama liječnica.

“Puno važnih stvari smo čuli. Ne morate biti liječnik u sustavu da biste se fokusirali na nekoliko stvari i dobro razmislili ima li tu nečega, a ja mislim da ima. Ako za pacijenta utrošite jedan stent, a faktorirate dva, svaki košta 60, 70, 80 tisuća, i tako stent po stent, pa razni materijali – devet potrošite, a 11 faktorirate, pa materijali kojima je istekao rok trajanja, 700.000 kuna je u pitanju… Netko za to mora odgovarati. U pitanju su i prekovremeni sati, u Centralnom obračunu plaća se evidentiralo jedno, a čuli smo da kolege nisu bili na poslu. Prema onome što je iznijela profesorica Zadravec, to je isto nekih 300.000 kuna. Postavlja se pitanje tko je uzeo novac i tko je oštetio, što bolnicu, što naš zdravstveni sustav”, rekla je Marić, prenosi N1.

Kada je Zadravec govorila o pitanju prekovremenih sati spomenula je da joj je tadašnji ravnatelj KBC-a Mario Zovak, kada ga je suočila s tim problemom, rekao da “to svi rade”.

“Ja to nisam radila, bila sam svojevremeno i pročelnica službe i ja takve stvari nisam dopuštala. Čak i da imate samo jednu ustanovu u kojoj se to radi, vrijeme je da se takve stvari prekinu i raščiste”, komentirala je Marić te dodala: “Meni je ključno što je on (Zovak) banalizirao sve ono na što je ona (Zadravec) ukazivala. Ona ne ukazuje na stvari zadnja dva-tri tjedna pa da bi netko rekao ‘evo sad se bori za poziciju ravnatelja’, nego na sve te stvari, kako sama kaže, upozorava od 2016. I kada vam jedan nadređeni ravnatelj banalizira, na to odamhuje rukom, onda smo u velikom problemu”.

Na sjednici se nikoga nije ni tužilo ni sudilo, već su, kaže Marić, saslušali sve argumente Dijane Zadravec i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Tomislava Dulibića. Pozvani su i drugi djelatnici bolnice koje Zadravec već neko vrijeme proziva, no oni se, rekla je Marić, nisu odazvali.

“Saslušali smo sve argumente, vidjeli crno na bijelo što je Zadravec iznijela i pokazala i zaključak je da se hitno razriješe sva ova pitanja, optužbe i problemi na koje Zadravec ukazuje. To je prioritet. Državni tajnik Dulibić na sjednici nije davao jasne odgovore na pitanja”, ispričala je Marić.

Gdje je nestalo 20 milijuna kuna?

Zadravec je rekla da postoji tzv. virtualno skladište koje je 16. veljače 2020., kada je to otkrila, brojilo ugradbenih materijala u vrijednosti 6,6 milijuna kuna koji nigdje nisu bili evidentirani. Kazala je da je ugradbeni materijal za neurointervencijske zahvate tijekom 2019. iznosio 30 milijuna kuna, a 20 milijuna tijekom 2020.

“Nešto od tih materijala koji su bili u tom virtualnom skladištu se koriste od jedan do dva komada godišnje, a Zadravec je rekla da je zatekla 11 komada. Netko je naručio nešto što se neće potrošiti narednih par godina i rezultat je da je bilo isteka roka trajanja. Kako je ona pismenim materijalima potkrijepila, 30 milijuna kuna je faktorirano prema HZZO-u, a 50 milijuna kuna je ustanova platila. Znači, 20 milijuna kuna nedostaje. To sve treba istražiti”, komentirala je Marić.

Marić je ispričala i da se “državni tajnik Dulibić hvatao za pojedine riječi i rečenice te da je izbjegavao konkretne odgovore”. “Ako se nečega potrošilo pet komada, a platilo se njih 10, netko je tu smuljao. Ta razlika je vjerojatno nekome išla u džep. Treba potaknuti sve institucije da razriješe sve te radnje”, rekla je Marić.

Dulibić je rekao da ima preliminirane informacije inspektora koji su bili u bolnici te da je sve čisto.

“Nedavno smo imali reviziju lista za čekanje na magnetsku rezonanciju koja je trajala 10 mjeseci. Inspekcija je u KBC-u tri tjedna i skoro je gotova, je li to objektivna istraga? Nisam, naravno, od Dulibića dobila adekvatan odgovor na to pitanje. Vijeće je tražilo da inspekcije, kada završe, podastru sve što su tražile i što su otkrile. Ako nešto ne tražite, onda ispada da je sve čisto. Treba nam jedna financijska forenzika”, kazala je Marić.

Poanta je, naglašava Marić, u tome da je od samog nalaza inspekcije važnije vidjeti je li provjeravano sve na što je Zadravec ukazivala: “Ako ona ukazuje dokumentacijom na neke radnje, inspekcija onda treba pročešljati svaki taj papir”.

Problem bagatelnih nabava

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković pozvao je u utorak bivšu predstojnicu Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijanu Zadravec da javno objavi sadržaj navodnog SMS-a kojim je lobirao oko izbora novog ravnatelja te poručio da nikad nije slao SMS takvog sadržaja.

Marić kaže da je Vijeće pitalo Zadravec je li spremna dati na uvid SMS poruke o kojima je govorila. “Rekla je da je spremna. Vidjet ćemo tko tu govori istinu. Ne možete imati dvije istine, mora biti jedna istina”, kaže Marić.

Funkcioniranje ili nefunkcioniranje kontrola u zdravstvenom sustavu šira je i starija tema. Jedan od problema je i zlouporaba sustava nabave.

“To je problem gdje može curiti novac, kod bagatelnih nabava. Ako imate nešto što morate voditi kao javnu nabavu, a ne jednostavnu, bagatelnu, vi taj proces rascjepkate pa za sve ispadne bagatelna nabava. To je također jedan od načina kako se može zavarati sustav. Iz nekakvih mojih saznanja od prije par godina, otišlo je to i na DORH, priznato je da je u jednoj bolnici 34 milijuna kuna došlo do tih jednostavnih nabava”, rekla je Marić.

No i pravosudni sustav je očito spor. “Ako imate nešto što se revizijom utvrdilo i sad je već četiri-pet godina prošlo od toga, pitamo se zašto institucije sporo odrađuju svoj posao. Jedan od zaključaka Vijeća bio je da se potkapacitirani DORH i USKOK malo osnaže. Ako nemate dovoljno ljudi vjerojatno i je to razlog zašto sve toliko traje. A drugi razlog je ono za što se svi mi zalažemo – da nema više skrivanja, da se korupcija razriješi”, zaključila je Marić.