SDP-ovka neselektivno brani Hrvate koji su optuženi u Zambiji: Zašto HDZ-ova državna tajnica odbija razumne zahtjeve Vesne Vučemilović

SDP-ovka neselektivno brani Hrvate koji su optuženi u Zambiji: Zašto HDZ-ova državna tajnica odbija razumne zahtjeve Vesne Vučemilović

Što će biti s djecom koja imaju hrvatsko državljanstvo i kako će u budućnosti izgledati međudržavna posvojenja, u emisiji U mreži Prvog govore odvjetnica Sandra Marković, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista i članica odbora Andreja Marić iz SDP-a.

Podsjetimo, sud u Zambiji jučer je odbacio optužnicu protiv osmero Hrvata koje se teretilo za pokušaj trgovine djecom iz Demokratske Republike Konga. U roku od 48 sati moraju napustiti zemlju. Zasad se ne zna što je s djecom koju su namjeravali posvojiti jer naše vlasti nisu uspjele doći do njih, a kako je rekao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ona imaju hrvatske dokumente i sada treba riješiti njihov status. Još prije djecu su oduzele zambijske socijalne službe.

Odvjetnica obitelji jednog od uhićenih parova Sandra Marković rekla je da nitko od njih još nije vidio odluku suda u Ndoli pa je ne smiju komentirati. Nije riječ o oslobađajućoj presudi, nego o obustavi suđenja zbog povlačenja tužbe. Prekid je tražila, javljaju zambijski mediji – država. Marković se nije željela upuštati u raspravu o tome je li obustava suđenja rezultat političkog pritiska na najvišoj razini, ali je rekla da je diplomacija “sigurno bila uključena, ali da su sudovi samostalni”, javlja HRT.

– Povlačenje optužbe, prema našem pravu znači da Tužiteljstvo nema pravih dokaza koji bi ukazivali na bilo kakvu krivnju hrvatskih državljana. Djeca su hrvatski državljani i posvojena su na temelju dokumenata koje naši sudovi smatraju valjanim. Podržavam riječi ministra Grlića Radmana da će se raditi na tome da se ona dovedu u Hrvatsku, naglasila je Marković.

Navode da je hrvatska policija o ovom slučaju pokrenula izvide rekla je: “To su sve nagađanja. To mogu komentirati samo uvidom u spis ako postoji. Međutim, ovo je pitanje za odvjetnike koji se bave kaznenim pravom”. 

Andreja Marić

Kako će izgledati međudržavna posvojenja?

– Važno je naglasiti da će i Hrvatski zavod za socijalni rad i Obiteljski centar u svakom trenutku biti na raspolaganju posvojiteljskim parovima. Očekujemo da se parovi jave kako bi im pružili pravnu i psihološku pomoć, izjavila je Margareta Mađerić

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista izjavila je da Odbor u cijeloj priči fokus stavlja na dobrobit djece. Podsjetila je da postoji još osmero djece u Kongu koja su u procesu posvajanja i imaju hrvatske dokumente. Smatra da je ovaj postupak u Hrvatskoj imao cijeli niz manjkavosti što potvrđuju preporuke predsjednika Vrhovnog suda i pravobraniteljice i što treba ispraviti.

Mađerić je poručila da su “djeca hrvatski državljani te da će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem konzularne pomoći biti na raspolaganju djeci i svim posvojiteljima. Dodala je da će temeljem zakona, Haške konvencije, konvencija o pravima djeteta te zaštite ljudskih prava – u fokusu imati prava djece.  

“Brojne obitelji izložene linču”

– Ova situacija je otvorila veliko pitanje o tome kakvo smo mi društvo te kakvu su atmosferu i javni diskurs stvorili pojedini neodgovorni političari, rekla je Andreja Marić. Dodala je da su mnoge obitelji i djeca iz međunarodnih posvojenja koja imaju hrvatsko državljanstvo – izloženi linču. Takvi se političari trebaju sramiti, rekla je – napravili su atmosferu “mržnje, rasizma, lova na vještice”. 

Treba li napraviti reviziju svakog posvojenja? 

– Ne znamo gdje su sva ta djeca i s kim žive, jesu li nasilno odvedena iz svojih obitelji i jesu li uopće u Hrvatskoj sa svojim posvojiteljima. To se mora utvrditi, to je potrebno za minimum pravne sigurnosti posvojitelja koji su to učinili na legalan način i djece. Dodala je da je riječ o 131 djetetu iz Konga.

“Revizija zbog dobrobiti djece ne dolazi u obzir”

Mađerić je naglasila da Ministarstvo do sada nije bilo dužno voditi registar vezan za djecu posvojenu iz trećih zemalja, ali da će se temeljem sudskih odluka ići u tom smjeru. Poručila je da su ta djeca duboko integrirana u hrvatsko društvo. 

– Revizija zbog dobrobiti djece ne dolazi u obzir. Upravo tako. Mi kao resorno ministarstvo štitimo ponajprije djecu. Oni su punopravni građani RH, rekla je Mađerić.

– Na temelju pojedinačnih slučajeva se donose zaključci i generalno se tvrdi da ta djeca žive sretno. Mi to ne znamo. Istražite, vidite gdje su djeca. To je najbolji interes djeteta. (…) Utvrdite činjenično stanje kako bi se polemike zatvorile, odgovorila je Vučemilović.

Ne može se ići s tezom da su svi posvojitelji kriminalci i trgovci djecom, odgovorila je Marić. Smatra da treba poštovati činjenicu da je riječ o djeci hrvatskim državljanima, te da nitko više ne smije dopustiti narativ mržnje u ovakvim slučajevima.  

Foto: Hina