Šef francuskih masona: Macron je htio promijeniti zakon, ali je odustao nakon razgovora s nama

Šef francuskih masona: Macron je htio promijeniti zakon, ali je odustao nakon razgovora s nama
Tijekom proteklog vikenda Hrvatsku je posjetio Jean-Philippe Hubsch (57), Veliki majstor Grand Orient de France, najvećeg masonskog reda u Francuskoj i prvog među liberalnim redovima u svijetu. Povod za njegov dolazak u Hrvatsku je otvaranje lože Grand Orient de France u Rijeci, piše Večernji list.

 

S obzirom na tajnovitost koja stoljećima prati slobodne zidare, kako to da vi dajete velike intervjue francuskim medijima poput Le Figaroa ili Le Mondea, ali i regionalnom tisku?

Danas smo otvoreniji no ikada, ali ipak mislim da moramo govoriti kada imamo nešto reći. Nisam izabran da budem vlastita slika u javnosti i nije mi cilj često biti pod svjetlima pozornice. Pa nisam političar! Izabran sam u kolovozu 2018. u priličnoj tišini koja je trajala samo do listopada kada mi je predsjednik Macron dao dobar povod za istupanje.

Mislite na Macronov govor o potrebi “popravljanja oštećene veze između Crkve i države”, kada ste reagirali izjavom da vam je prvi izazov “obrana sekularizma Republike”?

Vrlo je važno reći da naš red Grand Orient de France nije protiv religije. Među masonima imate katolike, pravoslavce, židove, muslimane pa i ateiste i agnostike. Ipak, Francuska republika je laička. Još je Victor Hugo rekao da je državi mjesto u svojoj kući, a religiji u svojoj kući; svakome u svojoj kući. Religija mora biti intimna, a država se ne smije miješati u intimne stvari. Predsjednik Macron je želio promijeniti zakon iz 1905. koji strogo dijeli religiju od države zbog straha od islamskih organizacija na tlu Francuske. Tada sam održao sastanak s Macronom, s ministrom unutrašnjih poslova te s 87 deputata da se to spriječi, da se taj sekularni zakon ne dira. Kao što vidite, Macron je poslušao naše savjete i nije mijenjao zakon.

Zašto se masoni okupljaju u tajnim društvima? Zbog te zatvorenosti, naime, odajete dojam nezakonitosti, pa masonske organizacije mnogi percipiraju kao sekte.
Nismo potpuno tajni, ali smo diskretni. Svaki mason ima pravo doći i reći: ja sam mason, i to je intimna stvar, ali zabranjeno je za drugoga reći: on je mason. No, posljednjih godina naš se red otvara. Svake godine otvaramo vrata hramova za publiku te često sazivamo konferencije za tisak. Zašto smo tajnoviti? Zato što smo bili ugroženi, primjerice, tijekom Drugoga svjetskog rata i zato su masoni u SAD-u otvoreniji jer nisu doživjeli fašizam. I danas nam prijete fašističke grupe. Još jedan razlog za diskreciju jest obred inicijacije. O tome se ne može govoriti svakome jer to je vrlo privatna stvar.
Jesu li masoni i danas tako utjecajni kao nekoć ili su vas zasjenili moćni financijski lobiji?

Naša moć i utjecaj padaju. Vremena za masone, koji su nekada sjedili u parlamentu, nisu ista kao prije sto godina. No, ipak, posljednjih 30 godina situacija se poboljšava. Danas smo manje utjecajni i zato se koncentriramo na određene teme kao što su socijalna pitanja, laička republika, bioetička pitanja, ekologija i umjetna inteligencija. Sve druge teme smo napustili. Međutim, imamo državni kredibilitet koji nam daje predsjednik Emmanuel Macron poštujući naš rad i utjecaj. Da nismo ozbiljni i da nemamo tu našu metodologiju ne bi nas ni predsjednik, ni zastupnici u parlamentu, ni ministri slušali, a na spomenute teme nas i te kako slušaju. Apsolutno nemamo moći u financijama i ne tražimo to.

Kako je izgledalo formiranje riječke lože?
To je simbolična ceremonija. Bila je riječ o integraciji, što znači da su masoni iz Rijeke već otprije djelovali pri neslužbenoj loži pa su nas pitali mogu li biti primljeni. I bili su, ali nakon detaljne provjere ozbiljnosti i vrijednosti za koje se zalažu, što je potrajalo godinu dana. Velika je to birokracija i puno putovanja, no onda je naš savjet zaključio da su ozbiljni i tako je upriličena ceremonija za integraciju u Grand Orient de France.
Koliko riječka loža broji članova i kojih su profesija?

Zasad ih je 14, i to je standardna brojka za novu ložu u inozemstvu, dok nova loža u Francuskoj uvijek broji 21 člana. Koliko sam čuo, a mnoge sam tek sad osobno upoznao, većina su poduzetnici i odvjetnici, ljudi na visokom položaju. Za temelj nove lože važno je da njeni članovi imaju uspješan profesionalni, poslovni put.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/red-grand-orient-de-france-prosirio-djelovanje-i-na-hrvatsku-za-nas-je-to-vazan-doga-aj-1315537 – www.vecernji.hr

Foto: Screenshot/YouTube

Facebook Comments