Šef liječnika oštro napao Miru Bulja: Neće on javljati obitelji da je njihov član preminuo od korone

Šef liječnika oštro napao Miru Bulja: Neće on javljati obitelji da je njihov član preminuo od korone

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je situaciju s epidemijom koronavirusa, kao i izjavu gradonačelnika Sinja Mire Bulja o proslavi Nove godine.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj kazao je da će proslava Nove godine održati bez pridržavanja mjera, Luetić je komentirao tu izjavu rekavši da Bulj kao da živi u jednom paralelnom svijetu, svijetu slobode bez ikakve odgovornosti.

“Poziv i neproklamiranje pridržavanja mjera je zapravo populistički i politikanski potez, ali to gospodin Bulj čini kad on sigurno neće morati liječiti oboljele od korone i neće biti u situaciji nazvati obitelj i javiti da je njihov član obitelji preminuo od korone. Kad poziva i proklamira ovakve vrijednosti, onda nek ima na umu i sve one oboljele u našim bolnicama i ima na umu zdravstvene radnike koji se svakodnevno bore za živote i zdravlje sugrađana”, kazao je.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj

Luetić je naglasaio da je Hrvatska u samom vrhu u svijetu po broju umrlih od koronavirusa.

Šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić

“Ono što zabrinjava jest da je jedan dio našeg društva postao potpuno ravnodušan prema silnim oboljelima, prema teško bolesnima, pa i prema umrlima. Fascinira jedan darvinizam koji se razvio u jednom dijelu društva gdje se jednostavno slegne ramenima i okrene glava – ‘ha da, 47, 52, 56 umrlih, a ljudi moraju umrijeti od nečega’”, govori.

Podsjetio je da Hrvatska ima više od 12 tisuća umrlih od covida.

“Prošla godina je bila rekordna po broju ukupno umrlih u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata, a ova godina prema preliminarnim predviđanjima demografa koja sada izlaze u javnost bit će još viša odnosno postavit ćemo novi crni rekord po broju ukupno umrlih u Hrvatskoj – on će biti blizu 60 tisuća. Takav broj umrlih u Hrvatskoj nismo imali nikada”, rekao je.

Procijepljenost nacije

Društvo se, govori Luetić, ukopalo u neke rovove.

“Nestalo je empatije, ravnodušnost prevladava. Kad ste spomenuli liječnike, liječnici su cijepljeni 95 posto. Kad bi naše društvo bilo blizu procijepljenosti liječnika mi ovih problema gotovo da ne bismo imali. Odnosno bili bi u puno manjoj mjeri kao što su to primjerice u državama koje ovih tjedana bilježe rekordne brojeve novozaraženih, a istovremeno imaju 3 do 5 puta manje hospitaliziranih od Hrvatske”, kazao je.

Foto: Hina