Šef vukovarskog SDSS-a o uklanjanju spomenika Vukašinu Šoškočaninu: Ne moramo mi sklanjati spomenike

Šef vukovarskog SDSS-a o uklanjanju spomenika Vukašinu Šoškočaninu: Ne moramo mi sklanjati spomenike

Predsjednik vukovarskog SDSS-a, Srđan Kolar, smatra da ne treba ukloniti spomenik Vukašinu Šoškočaninu, zapovjedniku pobunjenih Srba koji je i naložio ubojstvo dvanaestorice hrvatskih redarstvenika.

“Ne moramo mi sklanjati spomenike, ne moramo se ponašati na način da smo uvijek krivci. Ovdje Srbi žive stoljećima, imaju svoja prava, a ne mogu ih konzumirati. Ovdje Srbi zavređuju da ih se poštuje.”

Komentirao je i incident u Borovu Selu, javlja N1.

“Nažalost, u gradu Vukovaru takve stvari se vrlo često dešavaju, samo mali broj incidenata završi u medijima. Mi smo radili istraživanje, preko 70 posto takvih slučajeva dogodilo se unazad dvije i pol godine. Policija je obrađivala incidente, međutim, nikad to nije dobilo svoj krajnji epilog, a to je da policiji dobro znani mladići nisu dobili sankcije koje bi trebali dobiti, da se to više ne ponovi”, rekao je Kolar.

Od policije su jučer tražili objašnjenje, rekao je, a oni su im objasnili da se ta skupina mladića odvojila od službene, koja je došla odati počast dvanaestorici redarstvenika ubijenih u Borovu Selu te da ih je policija pratila da vide gdje će otići i što će napraviti. “Kad je policija procijenila trenutak da postupaju, došle su i druge policijske snage i uhitile mladiće. Neki su pobjegli, ali su izdani nalozi drugim policijskim postajama da ih uhite. Mogu reći da je policija stvarno bila, barem prema nama, vrlo korektna”, rekao je Kolar.

U policiji on ne vidi problem. “Policija odradi svoj posao, a sudstvo odredi minorne kazne, što dovodi do bahatosti tih pojedinaca, koji se smiju kad vide kako su kažnjeni. Ovdje nije remećenje reda i mira, to se jasno vidi”, rekao je Kolar, dodavši da mladićima koji su uzvikivali pogrdne i sramotne izraze nije potrebno puno da ih se potakne da to čine.

“Kad su Srbi u Hrvatskoj u pitanju, naš potpredsjednik Vlade bio je na obilježavanju Oluje u Kninu, što nije naišlo na odobravanje srpske zajednice, ali on je bio svjestan toga i svejedno je to učinio. Što da mi više učinimo da do ovoga ne dođe? A neće se ništa učiniti”, rekao je Kolar.

Foto: N1