Šef Wagnera izmislio zavjeru: Radi li sve u dogovoru s Putinom?

Šef Wagnera izmislio zavjeru: Radi li sve u dogovoru s Putinom?

Institut za proučavanje rata (ISW) u svom novom izvješću navodi da osnivač plaćeničke grupe Wagner Evgenij Prigožin tvrdi da su mu novinari nedavno postavili pitanje koje je razotkrilo zavjeru iza koje stoje ruski predsjednik Vladimir Putin i tajnik ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

U izvješću ISW-a stoji da je Prigožinova služba za tisak objavila 16. ožujka navodni zahtjev za komentarom koji je šefu Wagnera uputila ruska novina Nezavisimaja Gazeta. Prigožin tvrdi da je upitan je li bio upoznat s navodnim razgovorima između Putina i Patruševa u vezi s budućnošću Wagnera.

Prigožin tvrdi da je Putinov i Patrušev cilj bio potkopati i neutralizirati Wagner.

“Putin se zahvalio Patruševu na njegovim naporima da neutralizira Wagner i Prigožina”

Prigožinova služba za tisak navodi da su informacije o razgovorima Putina i Patruševa nedavno kružile ruskim i ukrajinskim Telegram kanalima. Služba tvrdi da je Patrušev rekao ruskom predsjedniku da od Wagnera, za jedan i pol do dva mjeseca, neće ostati ništa, prenosi Index.

“Patrušev je sugerirao da će nakon uništenja Wagnera u Ukrajini Prigožin pokušati ujediniti bivše i preostale aktivne borce Wagnera uz izmišljeni izgovor, naoružati ih i poslati na teritorij Rusije da preuzmu vlast u regijama koje graniče s Ukrajinom s mogućim napredovanjem u unutrašnjost.

Patrušev je već naredio promatranje i kontrolu nad kretanjem bivših boraca Wagnera, a Putin se s tim složio te zahvalio Patruševu na njegovim naporima da neutralizira Wagner, a osobito Jevgenija Prigožina”, stoji u objavi Prigožinove službe za tisak.

ISW: Prigožin iskonstruirao zavjeru za promicanje vlastitog ugleda

ISW u izvješću piše da nije došao do ikakvih informacija koje bi sugerirale da su se dogodili takvi razgovori između Putina i Patruševa.

“ISW nije čuo nikakve spekulacije ni u ruskom informacijskom prostoru o navodnim razgovorima”, stoji u izvješću. Nezavisimaja Gazeta na vlastitoj stranici nije objavila ništa o navodnoj uroti protiv Prigožina i Wagnera. To se uopće nigdje ne spominje osim u objavi Prigožinove službe za tisak.

“Ne postoji potvrda ove teme, što sugerira da je Prigožin iskonstruirao zavjeru za promicanje Wagnera i vlastitog ugleda”, objavio je ISW.

Foto: Screenshot/You Tube