Šeks traži da se pokrene opoziv predsjednika Zorana Milanovića: On ne priznaje Dan državnosti

Šeks traži da se pokrene opoziv predsjednika Zorana Milanovića: On ne priznaje Dan državnosti

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-ov politički veteran Vladimir Šeks u programu Hrvatskog radija povodom Dana državnosti, koji se od ove godine ponovno obilježava 30. svibnja, pozvao je na pokretanje opoziva predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog, kako kaže, nepoštivanja Ustava.

– Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti, koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas, rekao je Šeks u radijskom programu.

Kao što je poznato, predsjednik Milanović je najavio da će na Dan državnosti sudjelovati samo na polaganju vijenaca, dok na ostale događaje na kojima je najavljen državni vrh neće doći, javlja Jutarnji list.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina